Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 

Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв

Поливни системи и напояване

Един от най-големите проблеми, които имат градинарите, и един от най-често задаваните въпроси е „Поливам ли правилно/достатъчно?“

Какво трябва да знаем за поливането на нашата градина;

Нуждата от вода зависи от времето, типа почва и големината на растенията. Песъчливите почви са като сито - водата се оттича през тях без да се задържа, а глинестите почви задържат водата много добре. Фактори като относителна влажност, вятър и средна температура също оказват влияние върху начините на поливане. През пролетта и есента се полива сутрин, а през лятото привечер – тогава водата се усвоява най-добре.

Как да я поддържаме в добро състояние

Най-важното правило е да поливаш колкото се може по-рядко, но по-обилно. Трябва да се убедиш, че почвата е влажна на поне 20-25 см. дълбочина. Така растението пуска корени по надълбоко в почвата. Проблемът при честата и лека поливка е, че това кара корените да растат нагоре в търсене на влагата от мокрия повърхностен слой почва, който изсъхва бързо и оставя корените в неблагоприятни условия.

Поливането няма никаква стойност, ако водата се стича по външната част на кореновата топка, оставяйки растението сухо. Това може да се случи, ако поливаш твърде бързо или прилагаш твърде много вода наведнъж. По-бавното поливане обикновено е по-ефективно. Ключът е да се гарантира, че водата стига до кореновата зона - независимо дали поддържаш разсад, стайни растения или накисваш жадни храсти и дървета.

Видове поливни системи

Поливните системи използват различни напоителни тръби, свързани към воден източник, за да пренасят водни запаси в различни точки от двора.  Към повечето от тях може да се добави автоматичен електронен таймери с матрици, които да контролират водното потребление и времето на поливане. Има няколко вида поливни системи, в зависимост от нуждите на градина ти, които можеш да намериш в сайта на Mr. Bricolage и да закупиш онлайн на майсторски цени:

  • Капково напояване - най-ефективен начин за поливане на градината ти.Те са специално проектирани да доставят водни запаси (с ниско налягане) директно в корените на растенията.
  • Системи за напояване с порест маркуч - Маркучът е пореста тръба, свързана към водоизточник. Нейната повърхност е покрита с микроскопични пори, които процеждат вода.
  • Разпръсквателни системи- Доставят вода под формата на струи върху площ с радиус от 2-5 метра. Така се губи значително по-малко количество вода от изпарения, а монтажът им е изключително бърз и лесен.