Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 

Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв

Лакове за дърво

Лакът представлява течно вещество, чието полагане върху повърхността на предмет цели да го предпази от неблагоприятни външни влияния. При нанасяне образува равномерно и гладко покритие – филм, който изпълнява защитни функции. Тази защита е от особено голямо значение при лаковете за дърво, тъй като този тип материал е колкото красив, толкова и податлив на неблагоприятни въздействия и от климатичен, и от механичен характер.

Какъв лак за дърво да избереш

Лаковете биват два вида: безцветен и непрозрачен. Кой от тях ще избереш, зависи от ефекта, който искаш да постигнеш.

Безцветният дава лъскав завършек на повърхнината и оставя материала да диша. При него шарката на дървото остава видима, подсилена с гланцов или сатенен финиш. Този тип продукт обаче е сравнително слабо устойчив на слънчево греене и не предпазва така добре от гнилостни процеси, затова е по-добре да се използва за вътрешни цели.

Непрозрачният покрива плътно, така че шарката на дървото остава скрита. Предлага се в голямо разнообразие от цветове, които може да имитират и дървесни оттенъци. Осигурява много по-сериозна защита на боядисаната повърхност и е подходящ за употреба на открито.

Какви типове ще намериш в сайта

В онлайн каталога на Бриколаж има няколко секции с различни видове лакове, подходящи за дърво, на много изгодни цени. Това са:

  • Водоразтворими;
  • Лазурни (алкидни);
  • За паркет и дюшеме.

Лакове за дърво на водна основа стават все по-предпочитани. Причина за това е слабата миризма, която се отделя при полагането им, както и значително по-ниското количество на токсични елементи в състава им. Нанасят се лесно и изсъхват много бързо. Осигуряват дълготрайна защита от слънчево греене, плесени, гниене и замърсявания.

Алкидните са на базата на изкуствени смоли. Макар и да не са толкова екологични като водоразтворимите, те се отличават с по-добра разливност върху боядисаната повърхност, както и по-ярки цветове. Предпочитани са за външно боядисване на дърво, тъй като са по-устойчиви на неблагоприятни условия.

Продуктите за лакиране на паркет и дюшеме се отличават с изключително висока износоустойчивост. Тъй като се нанасят върху повърхности, върху които механичното триене е често и грубо, те притежават сериозна твърдост на покритието, предпазват от надраскване и агресивни действия.

Преди да пристъпиш към нанасяне на лака, запознай се подробно с изискванията за грундиране и подготовка на материала. По този начин не само ще работиш с лекота, но и ще се радваш дълго на плодовете на труда си. При необходимост от съвет, не се колебай да го потърсиш от служителите на Бриколаж. Ще ти помогнем с радост.