Национален телефон за информация и поръчки070088111 

Информация за поръчка на всички услуги / 3D проектиране, тониране и др / виж тук

Лакове за дърво

Лакът представлява течно вещество, чието полагане върху повърхността на предмет цели да го предпази от неблагоприятни външни влияния. При нанасяне образува равномерно и гладко покритие – филм, който изпълнява защитни функции. Тази защита е от особено голямо значение при лаковете за дърво, тъй като този тип материал е колкото красив, толкова и податлив на неблагоприятни въздействия и от климатичен, и от механичен характер.

Какъв лак за дърво да избереш

Лаковете биват два вида: безцветен и непрозрачен. Кой от тях ще избереш, зависи от ефекта, който искаш да постигнеш.

Безцветният дава лъскав завършек на повърхнината и оставя материала да диша. При него шарката на дървото остава видима, подсилена с гланцов или сатенен финиш. Този тип продукт обаче е сравнително слабо устойчив на слънчево греене и не предпазва така добре от гнилостни процеси, затова е по-добре да се използва за вътрешни цели.

Непрозрачният покрива плътно, така че шарката на дървото остава скрита. Предлага се в голямо разнообразие от цветове, които може да имитират и дървесни оттенъци. Осигурява много по-сериозна защита на боядисаната повърхност и е подходящ за употреба на открито.

Какви типове ще намериш в сайта

В онлайн каталога на Бриколаж има няколко секции с различни видове лакове, подходящи за дърво, на много изгодни цени. Това са:

  • Водоразтворими;
  • Лазурни (алкидни);
  • За паркет и дюшеме.

Лакове за дърво на водна основа стават все по-предпочитани. Причина за това е слабата миризма, която се отделя при полагането им, както и значително по-ниското количество на токсични елементи в състава им. Нанасят се лесно и изсъхват много бързо. Осигуряват дълготрайна защита от слънчево греене, плесени, гниене и замърсявания.

Алкидните са на базата на изкуствени смоли. Макар и да не са толкова екологични като водоразтворимите, те се отличават с по-добра разливност върху боядисаната повърхност, както и по-ярки цветове. Предпочитани са за външно боядисване на дърво, тъй като са по-устойчиви на неблагоприятни условия.

Продуктите за лакиране на паркет и дюшеме се отличават с изключително висока износоустойчивост. Тъй като се нанасят върху повърхности, върху които механичното триене е често и грубо, те притежават сериозна твърдост на покритието, предпазват от надраскване и агресивни действия.

Преди да пристъпиш към нанасяне на лака, запознай се подробно с изискванията за грундиране и подготовка на материала. По този начин не само ще работиш с лекота, но и ще се радваш дълго на плодовете на труда си. При необходимост от съвет, не се колебай да го потърсиш от служителите на Бриколаж. Ще ти помогнем с радост.