Работно време: понеделник  – събота от 8 до 21 ч, неделя от 9 до 20 ч. Плевен  от 8 до 20 ч., неделя от 9 до 19 ч. Магазин Mr.Bricolage Ринг Мол е отворен всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.  Всички магазини работят  при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.  Дежурни телефони за информация и поръчки виж тук.

Борба с вредители /Агроаптека,пръскачки/

Много често небрежно подготвените градина и домашна растителност преживяват лоша зима и това увеличаване шансът на увреждането им от болести и вредители. Късната есен, малко преди настъпването на студовете е най-подходящия период за взимане на превантивни мерки, за да се премахнат ларвите, преди да се излюпят на пролет.

Кои са най-често срещаните видове вредители

  • Въшки - Когато вредителите завладеят растението, листата му покафеняват, стават по-мазни и лепкави.
  • Трипс - Появата им в повечето случаи носи със себе си непоправими последици. Насекомите са труднооткриваеми, крият се в труднодостъпни места по растението(пъпки, тичинки, извити листа). 
  • Бяла мушица – Често срещани по доматите, те се крият от вътрешната страна на листата и са изключително заразни, затова бързо трябва да вземеш мерки. 
  • Акари – Акарът по лозята е  от най-разпространените. Те плетат паяжина между стъблото и листата на растението, а причината за появата им е сухия въздух. Друг вид са мекокожестите акари, които се срещат по цветята в дома и се крият в кривините на листата им, заради по-влажния въздух, създаден от пулверизация.
  • Молец по чемшира – Гъсениците им се активизират при затопляне на времето над 10-11 градуса. Могат напълно да унищожат растението, ако атакуват кората му.

Как да се справим с тях

Превенцията е много по-лесна от лечение на заболяване. Това се отнася както за собственото ни здраве, така и за здравето на нашата градина. Мерките срещу вредни организми и болести се въвеждат преди самото им появяване. Трябва да се направи цялостна дезинфекция на съдовете и да се внимава какво попада в почвата на стайни растения.

Полезен начин за избягване на химически елементи при борба с неканени гости е биологичния контрол, който включва въвеждане на хищни видове върху растенията, за да се премахнат вредните организми, които ги застрашават. Той не винаги е успешен или просто е труден за изпълнение, в сравнение с купуването на химичен разтвор. Имайки предвид малката разлика в цените на двата метода, е логично борбата с натрапници в дома и градината да се води предимно с специализирани препарати.

Ако вредителите са влечуги, съществуват електронни уреди, които прогонват гризачите в проблемната локация чрез ултразвукови вибрации и по този начин лишава змиите и гущерите от храна, което спомага те да напуснат територията охранявана от устройството.

Както и да решиш да процедираш, в агроаптеките и магазините на Mr.Bricolage със сигурност ще имат това, което ти е нужно.