Национален телефон за информация и поръчки070088111 
Информация за поръчка на всички услуги виж тук

Семена, тревни смески

Какво трябва да знаем за успешно посяване 

Много видове едногодишни, а и някои многогодишни растения може да се отгледат от семена. Честа причина за неуспех при покълване е неправилното им съхранение или болести по семената. 

Те са крехка стока и ако не се третират правилно, жизнеспособността им рязко намаля. При подходящи условия, определени сортове могат да оцелеят в продължение на хиляди години, други бързо губят жизнеспособността си, дори при правилно съхранение. За да получиш здрави растения:

  • Складирай семената на хладно и тъмно място с ниска влажност – Подходящо място е дори и в обикновен хладилник. 
  • Обеззаразяване -  Препоръчително е, за да не развие разсадът някакво заболяване или да стане благоприятна среда за поява на вредители. 
  • Пикиране на растенията – Така те за да порастват по-бързо и дават по-ранен добив. Процесът представлява презасаждане на разсада в парник или оранжерия, но на по-големи разстояния един от друг. Ако нямаш оранжерия, може да се възползваш от тази техника, чрез разпределяне на кълновете в пластмасови кофички или саксии.

Как да разпознаваме качествените според Mr. Bricolage

Кълняемостта е най-важното условие за производство на качествен разсад и тя не трябва да пада под 90%. Може да провериш събраните семена с много лесен тест:

  1. Навлажни памук, кухненска хартия, попивателна хартия или дори марля и я постави на дъното на плитък съд. 
  2. Нареди семената в него и го постави на светло и топло място. 
  3. Изчакай няколко дни и те ще покълнат. 

В зависимост от броя им, може да прецениш годността на остатъка от тях.

Какви сортове ще откриеш в Mr. Bricolage

При нас можеш да избереш от почти 600 сортове семена за посяване на всичко от плодове, зеленчуци и билки до екзотични цветя, дървета и дори котешка трева. Можеш да посетиш възползваш от експертното мнение на нашите консултанти във всеки наш магазин или да закупиш всичко нужно онлайн и то на майсторски цени.