Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 

Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв

Димоотводи и почистване

Димоотводи и почистване

Отоплението с печка на дърва създава уютна и приятна обстановка у дома. При този вид отопление сметките за ток са много по-ниски, а топлината мека и постоянна. Все повече хора предпочитат да използват камина пред електрически уреди, защото разликите между двата варианта са драстични. Преди това обаче, е редно да се обмисли внимателно и самият монтаж на печката с дърва, който включва и димоотводи от неръждаема стомана. Съвременните кюнци за печка са също удачно решение, което се определя и като “бюджетно”.

Има ли разлика между кюнци и димоотводи

Димоотводите са средство за отвеждане на дима при отоплителните системи на дърва. Те се изработват от неръждаема стомана инокс и са подходящи за пелетни камини и не само. Сглобката им в повечето случаи е прецизна и не изисква допълнителни монтажни дейности при поставянето на уреда за отвеждане на дим. За разлика от кюнците, димоотводите са доста по-иновативно решение, което има за цел да отведе димните газове от печки, които работят с твърдо гориво, газ и др. Предлагат се в различни размери като ф80, ф150 и ф160, а в магазин Мосю Бриколаж са налични и на ниски цени.

Кюнците на свой ред са отново вид приспособление за отвеждане на дима, но с по-ниско качество. Те се използват при стари печки на дърва, като са сравнително бюджетен вариант в сравнение с останалите. Представляват емайлирани тръби и са подходящи за камини и печки за готвене. 

За какъв тип отоплителни уреди са подходящи

При избора на уред за отвеждане на дим, е важно да вземеш предвид неговия вид. Пазарът предлага голямо разнообразие от модели, за да успееш да откриеш оптималното решение за наличния у дома топлообменник. Димоотводите се делят на прави, колянови, тройни и гъвкави. Всички те са подходящи за котли и камини, като и разнообразието от цветове е също на ниво.

Какви видове ще намериш в Мосю Бриколаж

В нашия магазин има богата гама димоотводи и кюнци с иновативен дизайн и отлично качество. Възползвай се и оптимизирай системата за отопление на твърдо гориво:

 • Гофриран неръждаем димоотвод;
 • Модели тип “коляно”;
 • Таф иноксов;
 • Модели с прав дизайн и с клапа за регулиране;
 • Редуктори, клапи и розетки  - за монтаж;
 • Емайлирани кюнци.

По отношение на размерите и цветовете, също имаш няколко възможности - черен мат, сив, кафяв, ф80, ф150, ф160 и др.

Полезни съвети относно слагането и почистването на кюнците

Монтирането и почистването изисква да имаш известни познания в областта. За да извършиш правилно инсталацията, трябва да си осигуриш:

 • Скоби;
 • Стойки за комин;
 • Обшивки;
 • Адаптори и преходи;
 • Муфи;
 • Розетки и др.

Всеки един компонент е важен за сглобката на системата за димоотвеждане на камина или котел, а колкото до почистването на кюнеца, запомни, че при отделянето на димни изпарения се натрупва креозот, който може да е под формата на фин прах или коричка. Ако той не се почиства системно, се нарушава топлообменът, затова се погрижи за редовното отстранявания на замърсяванията от системата.