Избор на правилната косачка за трева


Косачката е основен инструмент за поддръжка на моравата, но с толкова голям избор от косачки с различни технически характеристики, намирането на правилната косачка може да бъде истинско предизвикателство. Преди да изберете си отговорете на следните въпроси:
Разнообразие на косачки от Mr.Bricolage

​Колко голяма е вашата морава?

Основен критерий при избора на косачка е площта, която ще косите.
Докато за по-малки площи е подходяща компактна и лека косачка, достъпна за всеки бюджет, по-големите градини се нуждаят от по-мощна и здрава косачка, която изисква повече инвестиции.

Избор на правилната косачка за трева

​​​Къде ще съхранявате косачката?

Преди да вземете решение за размера на вашата косачка, помислете за достъпа до моравата и съхранението на косачката.
Налага ли се да преминавате през врати, за да косите? Ако е така, не забравяйте да измерите предварително отвора и самата косачка, за да не купите твърде голям модел, който няма да мине през вратата. Същото важи и за мястото, където ще съхранявате косачката - уверете се, че ще можете да я поставите под навеса или в гаража, както и че ще има достатъчно пространство, за да преминава.

Колко близо е моравата ви до източник на захранване?

Когато разполагате с източник на захранване близо до тревата, възможностите са повече. Въпреки това, не се тревожете, ако градината ви е много голяма или тревата е далеч от източника на захранване - ние можем да ви предложим косачка, която да отговаря на всяка нужда или размер градина.

Електрическа косачка

Тя е надеждна и икономична, стартира се веднага, поддържа се лесно и консумира малко електроенергия. Идеална е за повечето размери градини. С нея ще можете да косите толкова дълго, колкото искате, без да се притеснявате за доливане на гориво или презареждане на батерията – просто я включете в електрическата мрежа. В сравнение с моторната косачка тя е по-лека, по-маневрена и работи по-безшумно.  Помислете за това къде е разположен източникът на захранване и колко дълъг удължител ще ви трябва.

Косачка на батерии

Ако нямате достъп до източник на захранване или имате по-голяма градина, където удължителят няма да достигне, изберете косачка с батерия. Тя е мощна и ефективна и се захранва с батерия. Тиха е, лесна за употреба, екологична е и не замърсява. Можете да изберете различни инструменти, задвижвани от една батерия.

Моторна косачка

Тя е мощна и ефективна, с нея ще косите бързо и без да се изморявате. Подобно на косачката с батерия, моторната косачка е преносима и осигурява неограничено от кабели движение.  Моторната косачка може да бъде самоходна (достатъчно е само да я направлявате, без да я бутате) и несамоходна (задвижва се с бутане). Ако площта на косене има наклон, изберете самоходна косачка – така няма да се налага да я бутате нагоре, а надолу да я дърпате.

Тракторна косачка

Тя е изключително удобна за работа и управление, подходяща е за поддържане на много големи площи, като например овощни градини. Тракторната косачка е много мощна и маневрена и е удобна за косене около дървета и препятствия. Много често е с функция мулчиране, чрез която тревата се нарязва допълнително на фини частици. 
0