Количка

Съдове за вино

Предлаганите от нас съдове са изработени от неръждаема стомана и осигуряват професионални условия за хигиена и експлоатация.

Плаващият капак със силиконово уплътнение може да се поставя на различни нива в резервоара в зависимост от количеството вино, като по този начин предпазва виното от окисление.

Капакът е снабден с двойнодействащ клапан, който изпуска газовете, образуващи се при тихата ферментация, като по този начин се избягва образуването на високо налягане в съда. Обратната функция на двойнодействащия клапан е вкарването на въздух при източване на вино през крана, така се избягва образуването на вакуум в съда, което може да доведе до деформации на самия съд.

Предвиден е и капак за защита от прах и други замърсявания.

При употреба на резервоара като апарат за ферментация, за по-добър контрол на процеса се предлагат перфориран капак и отцеждащ цилиндър.

Отцеждащият цилиндър се поставя от вътрешната страна на съда, като се закрепва към резбата на крана. По този начин отцеждащият цилиндър играе ролята на филтър, който предпазва крана от запушване при източване на виното от джибрите. Поставянето на перфорирания капак позволява джибрите да се поддържат потопени във виното с цел по-добра екстракция при червените вина. По този начин се провежда т.нар. ферментация с потопена шапка.

След като приключи бурната ферментация, ви препоръчваме да отточите виното в друг съд, където да продължи тихата ферментация.

За нея съдът трябва да е затворен, а от него се извежда маркуче, потопено в съд с вода. Вместо маркуче можете да използвате въздушна запушалка. Тя се поставя в предварително подготвен за това отвор на бурето или на дамаджаната. След това въздушната запушалка се пълни с течност (вода), която не допуска проникването на кислород в съда, а в същото време позволява отстраняването на въглеродния двуокис.

0