Ароматни есенции за ракия
Ароматите - есенции придават на ракията нежен аромат, вкус, цвят и мирис, с подчертана пълнота и приятна мекота. Препоръчително е предварително да направите проба с 2-3 литра от материала, който ще коригирате. Смесете необходимото количество аромат с алкохола и оставате на стайна температура около 24 часа. След това дегустирайте и при необходимост коригирайте ароматите. Добре е да знаете, че трябва да извършите ароматизирането при температура на ракията около 18 градуса.
За 1л ракия ще са ви необходими 10-20 капки, а цялото количество на шишенцето (30мл) ще ви стигне за овкусяване на 30-50л. За да ароматизирате 50л ракия, трябва да разтворите цялото шишенце в 1л материал и да го оставите да престои 24 часа. След това го добавете към останалите 49л. За максимален ефект оставете овкусената ракия да престои още 24 часа.
Имайте предвид, че дозировката е определена за ракия с алкохолен градус 40-42°. За по-високи градуси, ще ви е необходимо по-голямо количество есенция.
Ароматите 4 в 1съдържат есенция - за ароматизиране, глицерин - за омекотяване, дъбов екстракт - за състаряване и карамел - за оцветяване. Вместимостта на една опаковка е 100мл, достатъчна за овкусяване на 10л. алкохол