Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв./ 153,39 €

Количка

Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв./ 153,39 €

винарство.png

Време за четене: 8 мин.

Винопроизводството е процес, който датира от хиляди години. Той е не само изкуство, но и наука. Всеки винопроизводител използва различни техники, за да направи виното си уникално, но все пак има няколко основни стъпки - бране, мелене и пресоване, ферментация, претакане и стареене и бутилиране.

1. Бране

Прибирането на реколтата е първата стъпка в процеса и важна част от осигуряването на вкусно вино. За да направиш хубаво вино, трябва да обереш гроздето в точното време, когато е физиологично узряло.

В момента на събиране на гроздето се определя киселинността, сладостта и вкуса на виното. Киселинността и сладостта на гроздето трябва да бъдат в перфектен баланс, но прибирането зависи и от времето.
Бери при хубаво време, след вдигане на росата. Ако е валял дъжд, изчакай няколко дни, за да може да се възстанови захарноста на гроздето. Когато есента е топла и суха, гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.

2. Мачкане и пресоване

След като обереш и сортираш гроздето, трябва да го смелиш. В продължение на много години хората са мачкали гроздето с краката си, но днес повечето производители го извършват механично чрез ръчни или електрически преси. Пресите ронкат (отделят зърната от чепките) и мачкат гроздето и го превръщат в т.нар. мъст. Ако ще правиш бяло вино, трябва да прецедиш мъстта, тъй като при производството ферментацията протича без чепките, ципите и семките. За разлика от бялото вино, при червеното ферментацията на мъстта протича заедно с ципите и семките, които са богати на танини и придават на виното характерен вкус, аромат и плътност.

Веднага след като смачкаш грозедето, добави към мъстта серен двуокис под формата на серниста киселина или калиев метабисулфит. Серният двуокис спира действието на вредните бактерии и създава условия за развитието на дрождите и правилното протичане на ферментацията. Чрез сулфитирането обаче ще унищожиш и част от дивите дрожди, които ще превърнат захарите в алкохол по време на ферментацията. Затова след сулфитирането се добавят дрожди. Изборът на дрожди зависи от вида на виното, което искаш да направиш.

Най-важните съставни части на мъстта, от които зависи качеството на виното, са захарите и киселините. За да получиш хубаво вино, захарността трябва да е около 22-24%. Ако е по-малко добави захар, като за всеки процент в по-малко прибави по 1кг обикновена захар за 100л мъст.

ГРОЗДОМЕЛАЧКА EHO3
undefined
undefined -%
679
99
649
99 лв.
347
67
332
33
МОСТИМЕТЪР - ЗАХАРОМЕР FERRARI BABO
undefined -%
undefined
12
49
10
99 лв.
6
39
5
62
МАСА ЗА ГРОЗДОМЕЛАЧКА
undefined -%
undefined
199
99
189
99 лв.
102
25
97
14
КАЛИЕВ МЕТАБИСУЛФИТ 50Г
undefined
undefined -%
5
29
4
99 лв.
2
70
2
55

3. Ферментация

След смачкването и пресоването, започва ферментацията. Мъстта (или сока) започва да ферментират в рамките на 6-12 часа. Процесът продължава, докато цялата захар се преобразува в алкохол.

Алкохолната ферментация протича на два етапа: бурна и тиха ферментация. Бурната ферментация трае 6-7 дни и се характеризира с бързо разлагане на захарите и повишаване на температурата. По време на този процес се отделя голямо количество въглероден двуокис, който изтласква на повърхността всички люспи и семки и се образува "шапка". Добре е да затиснеш "шапката" за да не засъхва повърхностния слой.

След приключване на бурната ферментацията, отцеди виното и го прехвърли в съд, подходящ да продължи тихата ферментация, по време на която се оформя вкусът и качеството на виното.

Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др. Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

4. Претакане

След като ферментацията приключи, направи първото претакане. С него се цели да отделиш виното от утайките, които могат да бъдат източник на нежелана миризма и болестотворни микроорганизми. Претакай виното на чист въздух и от висока струя, за да се проветри виното и да се отдели въглеродния двуокис. Това е първото чисто вино.

5. Стареене и бутилиране

Стареенето и бутилирането са последните етапи от процеса на производство на вино. След това то започва да съзрява, т.е. поема кислород от въздуха и се получава утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на достъп на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават в бъчви.

За разлика от съзряването, стареенето на виното протича най-добре в херметически затворени съдове. Затова след съзряването виното се налива в бутилки, резервоари от неръждаема стомана или дъбови бъчви. Металните резервоари обикновено се използват за зреене на бели вина.

След стареенето, бутилирай виното с коркова или винтова капачка, в зависимост от предпочитанията си.

СЪД ЗА ВИНО 90/396
219
99 лв.
112
48
СЪД ЗА ВИНО 315/637
undefined -%
undefined
419
99
379
99 лв.
214
74
194
29
БУРЕ 100L BARIC
undefined
undefined -%
179
99
159
99 лв.
92
03
81
80
БУРЕ 50L BARIC
144
99 лв.
74
13
КАПАК ЗАЩИТЕН 637
84
99 лв.
43
45
АГЛОМЕРИРАНИ КОРКОВИ ТАПИ 26Х38 100БР
undefined -21%
undefined
МЕТАЛИЗИРАНА ТОРБА С КРАН 5Л
undefined -%
undefined
2
79
2
59 лв.
1
43
1
32
0