Руколата расте бързо и обилно. Произвежда нови листа. Възможни 5-7 подрязвания. Всички части на растението се използват в салати, сосове за паста и др. Едногодишен сорт с височина 50-70 см и ароматни листа. Листата и стеблата се режат докато са още млади. Семената се сеят директно в саксии или на открито рано напролет или есен. Руколата обича слънчеви или полусенчести места. През зимните месеци се прибира на стайна температура. За оранжерийни условия културата е подходяща за целогодишно отглеждане при поетапна сеитба през 10 дни.
Руколата има леко пикантен вкус. В хранителния й състав влизат бетаин, витамин А, С, К, част от група В. Зелените крехки листа на растението са изключително богати на минерали, като: желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, манган, натрий, цинк, селен.