Розмаринът е многогодишно растение от средиземноморски произход, култивирано за подправки, лечебни и декоративни цели. Силно разперено растение с частично разперени леторасти, достига височина от 80 до 150 см.
Розмаринът се култивира главно за получаване на ароматни листа, които, благодарение на високото съдържание на етерични масла, имат широк спектър от кулинарни и лечебни свойства. Растението произвежда и сини или светло лилави цветя, събрани в класове, които са годни за консумация и имат висока декоративна стойност.
Листа : къси, игловидни, развиват се на изправени леторасти в голяма плътност, горната страна е наситено зелена, долната е бяла или сребристо бяла.
Приложение : широко приложение в кулинарията, като добавка към месни ястия, зеленчукови салати, супи и сосове, използване в билколечение, подпомага апетита, повишава отделянето на жлъчка и стомашен сок, има положителен ефект върху нервната система, като декоративно растение .
Време за сеитба : от март до средата на април в сандъчета под капак, засаждане на постоянно място през май.
Разстояние : 30 х 40 см.
Време за прибиране на реколтата : май до септември.
Устойчивост на замръзване : частично устойчиво на замръзване растение, култивирано в дългосрочен цикъл.
Място : слънчево, с пропусклива и средно компактна основа.