Дините са едногодишни растения от семейство Тиквови. Главният корен на динята достига на дълбочина повече от един метър. Взискателни са към топлина и светлина. Нуждаят се от торене с азот, фосфор и калий в лесноусвоими форми. Отглеждането им е успешно в региони с горещ климат и дълъг вегетационен период. До известни граници понасят засушаването, което определя и по-голямата захарност и ароматичност на плода.
Динята е източник на пектинови вещества, фибри, витамини. Подобрява процеса на смилане и усвояване на храната. Фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата.
Приложение: За директна консумация Годишност: Едногодишно растение Експозиция: слънце Сорт: Средноранен сорт Посевна норма: 20-30 гр/100 м2 Размер на плода/цвета: 10-14 кг Сеитба за разсад: II-III Сеитба на открито: IV-V Беритба: V-VIII