Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

ОБИЧАТ ЛИ СЕ ….ИЛИ НЕ

Добросъседството при културите е начин да се отглеждат различни растения едно до друго, при което те си влияят добре и се развиват по-добре.

Съпътстващите растения се предпазват от плевелите, ограничават се болестите.


Най-известното добросъседство е познато като “трите сестри” – тиквички, царевица и фасул.

Трите растения растат заедно в много добра хармония и взаимопомощ – царевицата служи за подпора на фасула, фасулът обогатява почвата с хранителни елементи, а широките листа на тиквичката буквално задушават плевелите като същевременно фиксират влагата в почвата.

Но какво знаем за растенията, които са природни врагове в зеленчуковата градина?

Ето 5 лоши комбинации, които опитните градинари препоръчват да избягваш:


Никога не трябва да се садят представители на луковото семейство до грах и фасул, тъй като лукът възпрепятства растежа на граха.


Отглеждането на картофи и домати в съседство предполага много проблеми, тъй като и двете култури са обект на едни и същи вредители и болести и щом едно от двете растения бъде нападнато от мана, веднага пламва и съседното!


Пиперът и фасулът са податливи на еднакви гъбични и вирусни заболявания и, ако едното растение се разболее, заразата бързо се разраства и унищожава плодовете им.


Листните зеленчуци са чувствителни на остатъчните химикали, открити в почвата след отглеждане на растения от рода на броколите, затова не сей марули в близост до или веднага след броколи – може да не покълнат или да не се развият правилно.

Категории