Количка

Какви грижи се полагат за растенията?

Стайните растения обогатяват всяко пространство, в което бъдат поставени. Затова често ги държим у дома, поставяме в офиса, наблюдаваме в заведенията и в магазините. Те не само правят мястото да изглежда по-красиво и завършено, но някои от тях пречистват вътрешната среда. Растенията също подобряват нашето здраве и помагат за увеличаване на фокуса.

Защо трябва да полагаме грижи за растенията?

Домашното градинарство е популярно хоби, с което все повече вдъхновени начинаещи градинари се захващат, благодарение на многото съвети и достъпно съдържание в интернет, особено Instagram. Подкастите и предаванията на тема зеленина са многобройни. Това е така, тъй като ползите от живота и работата със стайни растения са категорично доказани.

Много хора обичат да живеят и работят в култивирани зелени площи и повечето обичат да имат красиви растения наоколо. Но има ли конкретна причина за това? Да! Стайните растения осигуряват много ползи за нас. Могат да допринесат за намаляване на нивата на стрес и да помогнат с концентрацията. Полагането на грижи за тях доказано действа терапевтично. Присъствието им засилва продуктивността ни и ни кара да се възстановим по-бързо от умора и болести, както и повишава качеството на въздуха.

Затова е добре да си набавим стайни растения, а също така и да полагаме съответните грижи за тях, за да растат здрави и дълголетни.
 

Как да се грижим за растенията?

1. Поливай растенията си редовно

 • Поддържай почвата влажна, но внимавай почвата да не бъде твърде суха или преовлажнена, тъй като това може да бъде пречка за растежа на растението.
 • В някои случаи по-малкото или прекомерното поливане на растението може да го унищожи. Растенията с буйни, дебели листа се нуждаят от повече вода от растенията с восъчни или кожени листа.
 • Ако видиш образувания на мухъл на повърхността на почвата или водата стои на дъното на контейнера, това означава, че растението е било преполято.
 • Полей, когато забележиш, че почвата на растението е станала по-светла или изглежда напукана.
 • Застоялата вода може да убие растенията. Ако видиш застояла вода в или под саксията, я излей.

2. Постави пръста си в саксията, за да провериш почвата

 • Ако почвата се усеща влажна, значи е добре. Ако се усеща суха, добре е да полееш растението. Честотата на поливане варира при всяко растение.
 • Признаци, че растението има проблем – обезцветени листа, липса на растеж на листата, загуба на листа и меки гнили петна, сигнализират за прехидратация. Бавният растеж на листата, пожълтяване, извиване, както и поява на кафяви и изсъхнали ръбове, означават, че растението е дехидратирано.

3. Не използвай твърде студена или гореща вода

 • 20° е най-добрата температура на вода, с която да поливаш твоите растения. Водата със стайна температура е най-подходяща за растенията.
 • Прекалено горещата вода може да причини увреждане на корените и да убие стайното растение.
 • Водата, която е твърде студена, може да причини латентност, което затруднява растежа на растението.

4. Избери зона у дома, която получава подходяща слънчева светлина

 • Растенията се нуждаят от слънчева светлина, за да фотосинтезират. Качеството, времето и интензивността на слънчевата светлина влияят върху растежа на растението. Добре е светлината да не е пряка, но все пак стаята да е достатъчно добре осветена.
 • В някои случаи, флуоресцентните лампи също могат да действат като слънчева светлина.
 • Цъфтящите растения се нуждаят от 12-16 часа светлина на ден. Листните растения се нуждаят от 14-16 часа светлина на ден.

5. Избягвай да местиш растенията

 • С времето, растенията се адаптират към заобикалящата ги среда, затова не се препоръчва често да бъдат местени, особено в друга температурна зона, както и от по-тъмна стая, в по-светла.
 • В случай, че желаеш да преместиш растението, нека стане постепенно, като в началото го поставяш там за един час на ден. Постепенно увеличавай времето, докато се адаптира напълно.

6. Увеличи влажността в стаята

 • Сухият въздух понякога е вреден, тъй като повечето растения изискват влажност, особено тропичните. Купи стаен овлажнител и го постави в близост, за да осигуриш влага във въздуха. Увери се, че не мокри листата или цветята.
 • По-евтина алтернатива на овлажнителя - напълни тава с камъчета и налей вода отгоре и под върховете на камъчетата. Изпаряващата се вода ще създаде влага в помещението.
 • Може също да използваш спрей бутилка с дестилирана вода и да напръскаш растенията, за да осигуриш допълнителна влага.
 • Увяхването на покафенелите листа и цветните пъпки са признаци, че растението страда от ниска влажност
 • Ако държиш растенията си близо едно до друго, ще увеличиш влажността.

7. Напълнете саксията си с тор

 • Повечето стайни растения се нуждаят от балансиран тор. Домашните растения извличат всички хранителни вещества от почвата за саксии и торовете, за да оцелеят.
 • Пресаждай растението, за да добавиш нови хранителни вещества към почвата, иначе растението ще загине с течение на времето.

8. Подрязвай растенията редовно

 • Някои растения се нуждаят от редовно подрязване на равни интервали, затова е добре да си запознат с изискванията на растенията си. Растение, което не е подрязано, може да надрасне саксията или вазата.
 • Ако подрязваш растението си редовно, ще го поддържаш здраво и ще предотвратиш повторно засаждане. Премахни мъртвите клони или стъбла, тъй като те са склонни да привличат насекоми.

 

Съвети за поливане и позициониране на различните видове стайни растения

Едни от най-популярните и издържливи стайни растения са бонзай, аглонема, фикус, декоративна смокиня, змийско цвете, бамбук, алое вера и теменужка.

Ето и няколко бързи съвета как правилно да се грижиш за някои от тях.

Фикус – заради семплия си и eлегантен вид, фикусът се класира сред най-предпочитаните стайни растения. Не е претенциозен и не е труден за отглеждане. Просто не го мести често, тъj като се адаптира към мястото си. Фикусът харесва свеж въздух и разсеяна светлина, затова е подходящо да го сложиш в близост до прозорец, но не изложен на директна светлина. Поливай редовно, но все пак не прекалено, за да не го удавиш. Поддържай температура от 20 до максимум 30 градуса. Харесва универсална почва.

Бонзай – много красиво растение, което може да се отглежда на открито и закрито. Стайният бонзай е този тип, който да отглеждаш на закрито. Бонзаят се полива често – всеки ден или на 2-3 дни, но това зависи от мястото, където се отглежда и температурата в стаята. Не поставяй на пряка слънчева светлина. Лятото може да изкараш и навън, но като цяло това растение предпочита температури от средно 20 градуса (зависи от типа, на който се спреш – тропичен или субтропичен бонзай). Със сигурност не излагай на течение. Много важно е да го подрязваш и оформяш често.

Бамбук – отглеждането на бамбук е изключително лесно и не изисква много занимание. Може да вирее в саксия или ваза. Ако избереш ваза, добре е да сменяш водата на 10 дни, а ако искаш да отглеждаш в саксия – избери стандартна почва. Подходящо интериорно решение е за всекидневна, кухня, а също и баня.
 

0