Количка
Винарство с Mr.Bricolage

Каква е разликата между смачкване (смилане) и пресоване на грозде

Много начинаещи винопроизводители мислят, че смачкването и пресоването са едно и също нещо и термините са взаимозаменяеми. Всъщност двете означават различни неща.

При производството на вино е важно да знаете, че се занимавате не само със сока от грозде, но и с пулпата, кожата и семките, които съставят зърното. Те осигуряват на виното плътност, цвят и някои вкусови качества. Без тях всичко, което имате, е чист гроздов сок с минимални качества.

Ето защо, когато се прави червено вино, кожата и пулпа ферментират заедно със сока от грозде. След като ферментацията почти приключи, те се отстраняват.

Смилане на гроздето за вино

Меленето (смачкването) е процесът преди ферментацията. При него се нарушава целостта на зърното и всички твърди части участват в процеса на ферментацията.

Можете да смачкате гроздето по най-елементарния начин – с крака, или да използвате ръчна или електрическа гроздомелачка. И двата метода са ефективни, но кой ще изберете зависи от количеството грозде, което ще обработвате и времето, с което разполагате.

Пресоване на гроздето

След протичане на „бурната“ ферментация -  около 5 до 7 дни, е време да отстраните всички твърди вещества и мъстта се пресова. При малко количество, можете да изтисквате на ръка, но при по-големи количества е добре да ползвате преса за грозде.

0