Национален телефон за информация и поръчки: 070088111
Безплатна доставка за всички онлайн поръчки над 300лв в периода от 25.05.2023. до 25.06.2023.
Каква е разликата между смачкване (смилане) и пресоване на грозде?
Много начинаещи винопроизводители мислят, че смачкването и пресоването са едно и също нещо и термините са взаимозаменяеми. Всъщност двете означават различни неща.
При производството на вино е важно да знаете, че се занимавате не само със сока от грозде, но и с пулпата, кожата и семките, които съставят зърното. Те осигуряват на виното плътност, цвят и някои вкусови качества. Без тях всичко, което имате, е чист гроздов сок с минимални качества.
Ето защо, когато се прави червено вино, кожата и пулпа ферментират заедно със сока от грозде. След като ферментацията почти приключи, те се отстраняват.
Смилане на гроздето за вино
Меленето (смачкването) е процесът преди ферментацията. При него се нарушава целостта на зърното и всички твърди части участват в процеса на ферментацията.
Можете да смачкате гроздето по най-елементарния начин – с крака, или да използвате ръчна или електрическа гроздомелачка. И двата метода са ефективни, но кой ще изберете зависи от количеството грозде, което ще обработвате и времето, с което разполагате.
Пресоване на гроздето
След протичане на „бурната“ ферментация - около 5 до 7 дни, е време да отстраните всички твърди вещества и мъстта се пресова. При малко количество, можете да изтисквате на ръка, но при по-големи количества е добре да ползвате преса за грозде.
Категории
- Всички категории268
- Огради и оградни системи12
- Моята градина в 5 кв.м с Боряна8
- Тендеции в интериора9
- Готови предложения за кухня9
- Madame Bricolage - жената в дома и градината4
- Готови предложения за баня70
- Винарство8
- Осветление9
- Дърво7
- Баня12
- Градински мебели и барбекю8
- Решения за дома 19
- Инструменти13
- Строителство7
- Декорация8
- Отопление4
- Градински инструменти3
- Грижи за почвата4
- Поливане4
- Растения26
- Бои и лакове12
- TIKKURILA6
- SOUDAL6