Как се работи с лазерен нивелир?

Как се работи с лазерен нивелир

Какво представлява?

Лазерният нивелир е широкоразпространен и използван инструмент в строителството за подравняване или още наричано нивелиране на повърхности. Лазерните нивелири излъчват ярка зелена или червена линия по вертикална и хоризонтална ос върху обекта, който желаеш да нивелираш. Тази линия се излъчва от диод, който е вграден в нивелира. Дебелината и дължината на тази линия, зависят от вида на диода.

Има няколко вида лазерни нивелири.

• Първият вид се нарича линеен нивелир и излъчва две кръстосани линии, хоризонтално и вертикално, на 180 градуса към повърхността или предмета, към който е насочен.

• Вторият вид са точковите лазери. Те се използват за прехвърляне на точка от една повърхност върху друга, т.e за маркиране или изчисляване в същата равнина, в която е разположен. Той прехвърля прав лъч в една равнина. Предлагат се в различни варианти 2, 3, 5 точкови.

• Третият вид е т.нар. ротационен лазерен нивелир. Той излъчва 360 градусов лъч, който се върти с достатъчно бърза скорост, за да може да провериш или да подравниш дадена повърхност. Може да се използва и вертикално и хоризонтално. Някои лазерни нивелири се продават в комплект с аксесоари за закрепяне и статив, който най-често е тринога. Отделно, можеш да закупиш и аксесоари: различни стативи, при необходимост и ако няма в комплекта на нивелира, телескопични стойки, стойка тип щипка, която служи за закрепяне на нивелира към повърхности и други. Един от много полезните аксесоари за лазерен нивелир е мишената. Тя се използва за подобряване на видимостта и локализирането на лъча от нивелира. Обикновено разполага с магнит или друг начин за закачане към стени, решетки, тавани и други.

В нашите магазини можеш да намериш лазерни нивелири и аксесоари за тях на различни марки. Ако се колебаеш в избора или имаш още въпроси относно начина на работа, можеш да се обърнеш за съвет към консултантите в магазините ни.

За къде е подходящ?

За къде и какво е подходящ лазерния нивелирЛазерният нивелир е един от инструментите, който е хубаво да имаш у дома. Той има широко поле на приложение, там където се нуждаеш от равна или права повърхност. В зависимост от вида си, той се използва за нивелиране на хоризонтални, вертикални, ъглови или квадратни повърхности, както и за прехвърляне на точки. С него можеш да подравняваш всякакви повърхности – от картина или мебел до всякакви стени, тавани, гипсокартон, плочки и други. Той може да се използва на всякакви места, където искаш да дооформиш нещо или да провериш дали то е равно.

Лазерните нивелири могат да се използват на закрито и на открито. В закрити помещения, най-често се използват за подравняване на стени, подове и тавани, поставяне на корнизи, сглобяване и монтиране на мебели, картини, огледала и много други. На открито най-редовно намират приложение в подравняване на тротоари, огради, стълбове, зидария, проверка на наклони.

Линейните нивелири се използват най-често в закрити помещения за изравняване на мебели, плочки, тавани и всякакви други предмети от интериора.

Точковите нивелири най-често се използват за изправяне на стени, водопроводни и електрически инсталации.

Ротационните нивелири са подходящи за строителни дейности.

Боравене

Лазерните нивелири са много лесни за употреба. В зависимост от това за какво ще използваш уреда, те се предлагат разнообразни модели и на различни марки, с индивидуални характеристики, но всички работят почти еднакво.

1. Ако използваш статив, тринога или телескопична стойка, първо я постави и след това прикрепи нивелира към нея. Ако не използваш стативи, постави нивелира на равна повърхност.

2. Включи нивелира и го калибрирай. Провери дали е поставен на равна повърхност, като погледнеш дали балончето във флакона е подравнено. (Ако използваш самонивелиращ се нивелир, той ще направи това сам, след като го включиш. Изчакай го, без да го пипаш и местиш докато направи това, обикновено като се самонивелира издава някакъв звуков сигнал, когато е готов.)

3. Нивелирът ще се включи и ще излъчи ярка зелена или червена линия на обекта или пространството върху което работиш. В зависимост какъв нивелир си си закупил може да бъде линейно, точково или ротационно.

4. Сега можеш да започнеш работа по подравняването на предмета

Ако работиш на открито и нямаш стена, на която да се прожектира нивелира, може да използваш лазерен детектор, които ще прихване лъча от нивелира. Първо трябва да поставиш детектора върху измервателна пръчка и да го нагласиш докато чуеш звуков сигнал, което означава, че си свързал лазера с детектора. След това може да започнеш работа.

0