
Какъв размер
Размерът на барбекюто зависи от пространството, с което разполагаш, възможностите да го съхраняваш, броя на гостите, които обикновено посрещаш.
Честота на употреба
За рядка употреба идеална работа ще ти свърши барбекю на дървени въглища. Ако си от запалените любители на вкусната храна, избери газово или бетонно барбекю.
Какъв материал
Избери модел с корпус и скара от неръждаем материал. Тези барбекюта са устойчиви на ръжда и гарантират дълга употреба.
Къде да го разположиш
Остави свободно пространство от 1,5м около барбекюто. Избягвай ветровитите места и не поставяй барбекюто в близост до сухи растения, дъсчени огради или жив плет.
Какъв бюджет
Най-бюджетни са барбекютата на дървени въглища. Зиданите барбекюта и газовите барбекюта изискват по-висок бюджет.
Голямо е разнообразието от барбекюта на дървени въглища. От стационарни модели до преносими с колелца за лесно преместване. Предлагат се и по-сложни модели с опции, които например позволяват барбекюто да се вентилира, за да се запали по-лесно, други имат капак за задушаване на храната или са оборудвани с уловител на пепелта. Най - голямото предимство на барбекюто на дърва е вкусът, който придава на храната . Наистина при горенето на дървени въглища се отделя особен дим, много приятен на вкус и неподражаем от своите газови и електрически братовчеди.
Мобилни
Практични и леки, тези барбекюта се пренасят и поддържат много лесно. Някои модели имат капак, който позволява по-добро запазване на топлината.
Бетонни барбекюта
Те са чудесен начин да създадеш стилен фокус в градината и да и придадеш средиземноморски привкус. Бетонните барбекюта са дълготрайни и ще издържат на метеорологичните условия, така че не е нужно да се притесняваш за тях в по-студените месеци.
Голямо предимство на зиданото барбекю е, че храната се готви по-бързо от по-малките подвижни барбекюта, тъй като цялата топлина и дим се насочват нагоре през комина и преминават през храната. Това гарантира по-интензивно опушен вкус, отколкото би получил с други барбекюта.
За опушване
Опушването представлява процес на обработка на определени видове хранителни продукти с димно-въздушна смес, като крайният резултат е постигането на бактериален и антиокислителен ефект. Повърхността на месните продукти се оцветява в златисто-кафяв цвят, а вкусът се променя и придобива приятен и характерен аромат.
Газовите барбекюта са лесни за ползване. Храната, приготвена върху тях, е с много добри качества, въпреки че липсва традиционният аромат на пушек. Природният газ и пропанът отделят при горенето си водна пара, която предпазва от изсушаване месата, нуждаещи се от по-дълга обработка (например ребрата).
Месото, обработвано на газово барбекю, може да се овкуси с пушечен аромат, като под скарата се постави перфорирана метална кутия с дървени стърготини. Някои модели барбекюта са снабдени с такава кутия, което улеснява процеса.
Барбекюто е изработено от неръждаеми материали, което позволява целогодишното му ползване на открито. Част от барбекютата работят с вулканични - лава камъни, а друга част от гриловете работят директно на газ. Различават се по броя на горелките и мощността на барбекюто. Някои модели имат колела и през зимата могат да се прибират в мазето или гаража на къщата.
Не просто аксесоари, а ключът към перфектното барбекю. Докато барбекюто само по себе си е чудесен инструмент за приготвяне на вкусна храна на открито, аксесоарите могат да го издигнат на съвсем ново ниво. Ето защо е важно да се сдобиш с правилните аксесоари за твоето барбекю:
1. По-добър контрол и прецизност:
2. Допълнителни възможности за готвене:
3. По-лесно почистване:
4. Защита:
Количка
Любими