Количка

Градина без отпадъци

Окосена трева, сухи листа, клони.....Не изхвърляйте растителните отпадъци от градината! Рециклирайте ги! Те могат да се превърнат в ценни помощници за изграждане и поддържане на красива и здрава градина.

Транформиране на отпадъците

За да използвате ефикасно отпадъците от градината – окосена трева, окапали листа или клони от дървета и храсти, най-често се налага първо да ги обработите чрез раздробяване или компостиране.

Раздробяване

Най-често се раздробяват клоните, но можете да включите и по-крехки отпадъци като листа и цветя. За целта ще ви трябва клонотрошачка. В зависимост от нейния модел и мощност, ще можете да раздробите на парчета както тънки клонки, така и по-дебели дървета и клони. При раздробяването клоните се разтрошават на парчета, които веднага можете да използвате за мулчиране или за компостиране.

Внимавайте да не раздробявате листа и клони, носители на болести – лесно можете да ги разпознаете по петната върху тях.

Компостиране

Компостирането е естествен процес. Той се базира на развитието на микроскопични бактерии и гъби, които трансформират растителните органични отпадъци в хумус. Разпръснат върху почвата, хумусът я обогатява и подхранва растенията. Тази трансформация има предимството, че излъчва висока температура от 60°C, която елиминира патогенните организми и унищожава повечето семена на плевелите.

Начинът, по който ще правите компост, зависи от големината на вашата градина:

- Ако тя е с площ над 1 000м2, можете да произведете компост на открито, като струпате накуп отпадъците. За да бъде процесът на компостирането ефикасен, купчината трябва да бъде минимум 1м3 и да бъде съставена от редуващи се слоеве раздробени и зелени отпадъци. Така комопстирането става по-бързо, а резултатът е по-добър.

- Ако градината ви е с площ от 300 до  1 000м2, използвайте компостер. Той функционира на следния принцип – отпадъците се събират в голям дървен или пластмасов съд с вместимост минимум 300 л. Стените на компостера имат отвори, които пропускат въздуха и улесняват процеса на компостиране.  

Когато използвате компостер, можете да слагате в него всички отпадъци от градината, включително раздробени клони. Колкото по-разнообразни са материалите, които компостирате, толкова по-добър ще бъде вашият компост. Трябва само да следите за правилното съотношение между „зелени“ отпадъци, богати на азот (шума от зеленчуци, изсъхнали цветя, плевели и др.) и „кафяви“ отпадъци, богати на въглерод (раздробени клони, дървени стърготини, сухи растения).

Остатъците при косенето на тревата трябва да се оставят за известно време на слънце, за да изсъхнат, преди да ги компостирате.  В компостера можете да сложите и накъсани на парчета хартия и картон.

Не трябва да компостирате отпадъци, носители на болести, семена на плевели, дебели листа от плодни дървета, които се разлагат много бавно.

Научете четири лесни стъпки за домашен компост тук.

undefined
undefined
undefined
undefined

За колко време е готов компостът

 

- В компостер ще ви трябват от 4 до 6 месеца. Времето зависи от външната температура. Компостирането е по-бързо през лятото и есента и по-бавно през другите два сезона. Можете да пълните компостера през цялата година с градински отпадъци, както и с отпадъци от кухнята. Слоевете трябва да са с дебелина около 10 см и редовно да се размесват.
 

- На открито  - тъй като често големината на купчината отпадъци затруднява размесването им, трансформацията става от само себе си. Затова в този случай трябва да сте по-търпеливи.
 

Кои домашни отпадъци можете да компостирате?
 

- Утайка от кафе, чай, дори стари сладка и отпадъци от готвени зеленчуци.
- Избягвайте отпадъците от животински произход, главно заради лошата им миризма, както и млечните продукти.

 

0