Работно време: понеделник  – събота от 8 до 20 ч, неделя от 9 до 19 ч. Магазин Mr.Bricolage Ринг Мол е отворен всеки ден от 9.30 до 22.00ч.
Всички магазини работят  при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
Дежурни телефони за информация и поръчки виж тук.
​​​​​​​

4 ЛЕСНИ СТЪПКИ ЗА ДОМАШЕН КОМПОСТ

 

1.                   ИЗБЕРИ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

През лятото постави компостера на сянка, за да не се налага да поливаш компоста с вода, а през зимата на слънце. Компостерът трябва да е разположен директно на земята, в пряк досег с почвата,

с цел да се улесни проникването на различни видове микроорганизми. Това улеснява и

достъпа на въздух и дренажа на излишната вода.

 

 

2.            ИЗБЕРИ ПОДХОДЯЩИ МАТЕРИАЛИ ЗА КОМПОСТИРАНЕ

·         Богати на азот „зелени“ материали - обелки от плодове и зеленчуци, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, утайка от кафе, пакетчета чай, свежо сено.

 ·         Богати на въглерод „кафяви“ материали - сухи листа, натрошени клони, суха трева , дървесни стърготини, сено, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки, черупки от яйца.

·         Вода

·         Почва или готов компост за добавяне на микроорганизми, подпомагащи компостирането.

Съвет: За раздробяване на едрите градински отпадъци, използвай клонодробилка.

 

3.            НАПРАВИ СЛОЕВЕ

За да направиш компост, започни с дебел слой (10-15см) от клонки или груба мулч в основата за дренаж. След това следвай стъпки A, Б, В и повтори, за да напълниш компостера.

А. Сложи тънък слой „кафяви“ материали

Б. Покрий със слой от „зелени“ материали

В. Навлажни добре.

Съвет: За да получиш качествен компост е важно правилно да смесиш материалите – на всяка една порция „зелени” материали трябва да сложиш три-четири порции „кафяви”.


4. ПОДДЪРЖАЙ КОМПОСТТА

 

Разбърквай компоста редовно с градинска вила (от един до четири пъти на месец), за да го аерираш. Поддържай компоста влажен, но когато го стиснеш в ръка не трябва да тече вода. Ако е прекалено мокър, добави още „кафяви” материали и го разбъркай. Ако пък е прекалено сух, прибави още „зелени” материали или дори вода.