Черното злато във вашата градина:Компостът
ГРАДИНА БЕЗ ОТПАДЪЦИ
Окосена трева, сухи листа, клони.....Не изхвърляйте растителните отпадъци от градината! Рециклирайте ги! Те могат да се превърнат в ценни помощници за изграждане и поддържане на красива и здрава градина.
ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ
За да използвате ефикасно отпадъците от градината – окосена трева, окапали листа или клони от дървета и храсти, най-често се налага първо да ги обработите чрез раздробяване или компостиране.
РАЗДРОБЯВАНЕ
Най-често се раздробяват клоните, но можете да включите и по-крехки отпадъци като листа и цветя. За целта ще ви трябва клонотрошачка. В зависимост от нейния модел и мощност, ще можете да раздробите на парчета както тънки клонки, така и по-дебели дървета и клони. При раздробяването клоните се разтрошават на парчета, които веднага можете да използвате за мулчиране или за компостиране.
Внимавайте да не раздробявате листа и клони, носители на болести – лесно можете да ги разпознаете по петната върху тях.
КОМПОСТИРАНЕ
Компостирането е естествен процес. Той се базира на развитието на микроскопични бактерии и гъби, които трансформират растителните органични отпадъци в хумус. Разпръснат върху почвата, хумусът я обогатява и подхранва растенията. Тази трансформация има предимството, че излъчва висока температура от 60°C, която елиминира патогенните организми и унищожава повечето семена на плевелите.
Начинът, по който ще правите вашия компост, зависи от големината на вашата градина:
- Ако тя е с площ над 1 000м2, можете да произведете компост на открито, като струпате накуп отпадъците. За да бъде процесът на компостирането ефикасен, купчината трябва да бъде минимум 1м3 и да бъде съставена от редуващи се слоеве раздробени и зелени отпадъци. Така комопстирането става по-бързо, а резултатът е по-добър.
- Ако градината ви е с площ от 300 до 1 000м2, използвайте компостер. Той функционира на следния принцип – отпадъците се събират в голям дървен или пластмасов съд с вместимост минимум 300 л. Стените на компостера имат отвори, които пропускат въздуха и улесняват процеса на компостиране.
Когато използвате компостер, можете да слагате в него всички отпадъци от градината, включително раздробени клони. Колкото по-разнообразни са материалите, които компостирате, толкова по-добър ще бъде вашият компост. Трябва само да следите за правилното съотношение между „зелени“ отпадъци, богати на азот (шума от зеленчуци, изсъхнали цветя, плевели и др.) и „кафяви“ отпадъци, богати на въглерод (раздробени клони, дървени стърготини, сухи растения).
Остатъците при косенето на тревата трябва да се оставят за известно време на слънце, за да изсъхнат, преди да ги компостирате. В компостера можете да сложите и накъсани на парчета хартия и картон.
Не трябва да компостирате отпадъци, носители на болести, семена на плевели, дебели листа от плодни дървета, които се разлагат много бавно.
За колко време е готов компостът?
- В компостер ще ви трябват от 4 до 6 месеца. Времето зависи от външната температура. Компостирането е по-бързо през лятото и есента и по-бавно през другите два сезона. Можете да пълните компостера през цялата година с градински отпадъци, както и с отпадъци от кухнята. Слоевете трябва да са с дебелина около 10 см и редовно да се размесват.
- На открито - тъй като често големината на купчината отпадъци затруднява размесването им, трансформацията става от само себе си. Затова в този случай трябва да сте по-търпеливи.
Кои домашни отпадъци можете да компостирате?
- Утайка от кафе, чай, дори стари сладка и отпадъци от готвени зеленчуци.
- Избягвайте отпадъците от животински произход, главно заради лошата им миризма, както и млечните продукти.