Как да изберем пробивна машина?

Какви са видовете пробивни машини?

Преди да решите какъв тип машина да си купиш, трябва да определиш за какво ще я употребяваш, тъй като в гамата пробивни машини има много богат избор. Трябва да се прави разлика между къртач, перфоратор и бормашина.

• Ако искаш да разрушиш стени и прегради или бетонни стени, то трябва да избереш къртач.

• Ако искаш да пробиваш дупки в бетонни стени за проправяне на канализация или електрическа инсталация, то трябва да избереш перфоратор.

• За останалите пробивни дейности може да се спреш на бормашина или винтоверт. Но коя да избереш - електрически или акумулаторни?

Електрически или акумулаторни бормашини и винтоверти

Общото между двете е мощността. Колкото са по-високи ватовете, толкова по-голяма е способността и за интензивна и тежка работа.

• При акумулаторните машини се сравнява и измерва напрежението на батерията. При напрежение на батерията по-малко от 14.4 волта, машината е предназначена за не много натоварени и тежки дейности, като завинтване и пробиване на малки дупки в леки материали.

• За по-натоварено използване и тежки работи трябва да се използват машини с напрежение на батерията от 18 или повече волта.

Дали ще бъдат електрически или акумулаторни, тези машини ви позволяват да завинтваш, отвинтваш и пробиваш в различни материали. Различните опции ще ти помогнат да избереш тази, която е най-подходяща за твоите дейности. Патронникът на машината е този, който ти позволява да поставиш и затегнеш свредлото или битовете, за да извършиш дейности по завинтване, отвинтване или пробиване.

Електронен вариатор позволява регулиране на скоростта на въртене чрез натискане на спусъка на машината. Вариатор за регулиране на натиска за завинтване и работа според материала, който се третира. Също така, реверс за определяне на посоката на работа – завинтване или лесно отвинтване.

За да пробиваш в твърди материали, като бетон, твоята машина трябва да разполага с функция „удар“. Тази технология позволява на машината да пробива с регуларни импулси на удар, според нейната сила и въртящ момент. Тази функция съществува основно при електрическите бормашини или по-рядко при акумулаторните.

В заключение – избирай твоята машина според нуждите си и честотата на употреба и не забравяй да я тествате в ръката си, за да усетиш разпределението на тежестта й.

0