Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Изграждане на жив плет

 

Живият плет е не само функционално, но и много красиво решение за преграждане на пространствата в двора. Той може да бъде изграден от различни видове растения – вечнозелени, цъфтящи, широколистни, иглолистни или в комбинация от няколко вида. Важно е растенията да издържат на многократни резитби, тъй като чрез тях се поддържа красивата правилна форма на живия плет. За гъст и оформен жив плет, който осигурява уединение, е подходящ традиционния жив плет.

 

 

Ако не искате оформен, създайте цъфтящ жив плет.

 

 

За преграда в градината е подходящ нискорастящ жив плет. Той се състои от храсти, не по-високи от 90см или които се поддържат ниски чрез редовно подкастряне.

 

Растенията се засаждат в линия, в зависимост от вида и големината на растението се садят от 1 до 5 бр. на метър. Всяко растение се поставя в отделна дупка. След засаждане се затъпква и полива обилно.

За да имате гъст и красив жив плет, е важно редовно да го подрязвате, поне 3-4 пъти годишно. Колкото повече се подрязва живия плет, толкова по-гъст ще бъде той. При резитбата се отстраняват по-младите и по-късите клони. Подрязването се извършва със специални ножици или храсторези.