Видове растения, които пречистват въздуха

стайни растения
Стараеш ли се да намалиш токсините у дома?

Така, както градината на открито създава усещане за мир и принадлежност, отглеждането на растения на закрито ни помага да се отпуснем. Не е за пренебрегване и фактът, че според проучвания добавянето на няколко стайни растения в твоя дом или офис филтрира токсините от въздуха, които се отделят от килими, мебели, бои и дори козметика.
Често микробите, които не виждаме, са най-вредни. Някои учени предполагат, че изборът на подходящи растения за пречистване на въздуха у дома може да помогне за детоксикацията в жилищното пространство. Това означава, че твоите стайни растения не само изглеждат прекрасно, но работят малко по-усилено, за да пречистят въздуха, който дишаш.
Някои видове растения, които помагат за премахването на токсини и подобряват качеството му в затворени пространства са палма (Арека, бамбукова), папрат, бръшлян, алое вера, сансевиера, хлорофитум, хамедорея, фикус бенджамин, спатифилум, както и други подобни висящи, цъфтящи или просто зелени.

Как да изберем правилните видове?

Когато създаваш градина на закрито, помисли за пречистващи растения, които ще отговарят на твоя интериорен стил. „Тропически“ вид мебели от тиково дърво, силни червени акценти и балийски си пасват с необичайни форми на листа и лесни за грижа растения като змийско растение и сансевиера. За допълнителен ефект на тропически оазис, избери по-големи стайни растения, като палма.

Модерните интериори с изчистени и прости линии могат да бъдат декорирани с текстурна зеленина и скулптурни растения като хамедорея.
Ретро или античен декор на вилата допълни със сърцевидни цветя, спатифилум, орхидея, меки, романтични папрати или висящи бръшляни.
Важен фактор, който да съобразиш е мястото, където ще поставиш зеления декор. Някои от тези растения са сенколюбиви, а други – не чак толкова. Разучи онлайн при какви условия се отглеждат различните видове, за да направиш най-добрия избор за стаята, в която искаш да  поставиш новия организъм.

Помисли каква функция искаш растението да изпълнява. Растенията, които изброихме досега пречистват въздуха по различен начин – някои от газове, други предимно от прах. Прегледай списъка по-долу, за да разбереш кое от тях най-добре би паснало на твоята цел. Също така, ти даваме и няколко съвета на тема в кой тип помещение, растенията виреят най-добре и къде действат най-ефективно в премахването на микроби.

Сциндапсус – пречиства много добре въздуха от изгорели газове. Може да поставиш и в гаража.
Фикус бенджамин – неутрализира микроби съдържащи се в килими, пердета, мебели, настилки.
Сансевиера – подходящо за банята, заради високата издръжливост към влага и сянка.
Алое Вера – пречиства въздуха от бензен – който се натрупва от бои, както и от препарати за почистване. Алоето има и лечебни свойства.
Бръшлян – чудесно решение за собственици на домашни любимци, тъй като помага за изчистването на въздуха от фекална материя. Също така, поема формалдехида от мебели и настилки.
Папрат – овлажнява въздуха и така помага при суха кожа и други проблеми.
Спатифилум – помага при наличие на плесен в твоя дом. Подходящ за банята, за да предотврати разпространението на плесен по плочки и завеси. Поема и вредни емисии.
Хамедорея – вероятно си срещал това растение в офиси и хотели. Отглежда се доста лесно и е издържливо. Обичайно израства до 1,5 м. Хамедореята абсорбира вредни газове – трихлоретилен, както и бензен, а поставено във всекидневната поглъща и формалдехида, който се отделя от мебелите.

Засади си растение и купи семена онлайн от сайта на Мосю Бриколаж или закупи подходящо от физическите ни магазини. Ще намериш голям избор от растения, които могат да помогнат с пречистването на въздуха в жилището ти.

0