Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Градина на балкона

Ако не разполагате с градина, а апартаментът ви има балкон, не е трудно да го превърнете в мини двор или градина като приложите така нареченото „контейнерно граинарство“. Нужно е само желание и търпение да изчакате реколтата! След това идва удоволствието от това, че сами сте отгледали екологични зеленчуци, и то на една ръка разстояние!

 

4 стъпки за успешна градина на балкона

1.      Избор на съдове

 

Растенията на балкона може да отглеждате в традиционни саксии, висящи кошници или малки саксии по перваза на прозореца. За отглеждане на кълнове предвидете мини оранжерия. Бъдете креативни с пространството и експериментирайте с различно разположение на растенията, дори и с вертикално отглеждане.

За да се развиват добре, растенията имат нужда от достатъчно място.

Саксии с диаметър 15-20см са подходящи за отглеждане на подправки, зелена салата, ягоди, лук, чесън.

Съдове с диаметър 25-30см са удобни за чушки, пипер, фасул, грах, спанак.

В съдове с диаметър 30-40см ще отгледате  домати, краставици, тиквички, патладжан, моркови, репички, цитрусови и плодни дръвчета.

 

2.      Избор на почва

 

Растенията, отглеждани в саксии, имат ограничена хранителна площ. За доброто си развитие изискват почва, богата на хранителни вещества в лесно усвоима форма. При отглеждането на растения препоръчваме използването на почвени субстрати или био почви вместо градинска почва.

 

 

3.      Избор на растения

 

Правилото, което трябва да спазвате при избора на растения, е че колкото повече корени има растението, толкова по-дълбок трябва да бъде съда, в който ще го отглеждате.

·         Листните зеленчуци – салата, спанак, са най-лесни за отглеждане в малки съдове, тъй като имат малки корени.

·         За плодните зеленчуци – домати, патладжан, краставици, чушки, изберете широка саксия с дълбочина поне 30см. За да се държи изправено растението, сложете колче или решетка.

·         Кореноплодните зеленчуци – моркови, репички, ряпа, целина, имат нужда от повече място. За тях изберете голям и дълбок съд и оставете достатъчно разстояние между растенията.

·         Билките – босилек, магданоз, розмарин, мента, мащерка, са компактни и могат много лесно да се отглеждат на малки пространства. Те ще виреят добре и вътре в апартамента, стига да ги поставите на слънчево място (например на перваза на прозореца) и да ги поливате често.

·         Ягодите също виреят добре на балкона  – изберете специална саксия със странични отвори, която позволява на повече растения да се развиват добре.

·         Плодни дръвчета на балкона? Защо не - има колоновидни сортове, като например  ябълка-колона „Росà”, която се развива само с едно стъбло и през есента се отрупва с множество червени ябълки.

 

4.      Грижа за растенията

Поливане

Почвата в балконските съдове изсъхва по-бързо. Възможно е до тях да не достига дъжд, защото обикновено са разположени под покрив. Поливайте често, но не и прекалено много, тъй като може да унищожите растенията. Най-лесният начин да проверите дали растенията ви се нуждаят от вода е като натиснете с пръст почвата в дълбочина от 1-2 см  - ако пръстта е суха, трябва да полеете.

Наторяване

Когато са насадени в саксии, сандъчета, кошници или други контейнери, хранителните елементи се изчерпват бързо и растенията се нуждаят от подхранване.

Използвайте винаги органични торове, на всеки 2 седмици. Тъй като торовете са концентрирани, добре е да ги използвате 3-4 часа след поливането на растенията.

 

Болести и неприятели

Редовно проверявайте растенията за болести и неприятели – това ще им осигури добро развитие. Като се има предвид малкия брой засадени растения, физическото отстраняване на вредителите обикновено е достатъчно. Може да използвате и различни био препарати.

Берете зеленчуците веднага след като са достигнали пълна зрялост – тогава те са най-ароматни.