Направи си сам градина на терасата или балкона

Ако не разполагаш с градина, а апартаментът ти има балкон, не е трудно да го превърнеш в мини двор, зимна градина или цветна градина като приложиш така нареченото „контейнерно градинарство“. Нужно е само желание и търпение да изчакаш реколтата! След това идва удоволствието от това, че сам си отглеждаш екологични зеленчуци, и то на една ръка разстояние!

4 стъпки за успешна градина на балкона

1. Избор на съдове

Растенията на балкона може да отглеждаш в традиционни саксии, висящи кошници за терасата или малки саксии по перваза на прозореца. За отглеждане на кълнове предвиди мини оранжерия. Бъди креативен с пространството и експериментирай с различно разположение на растенията, не се притеснявай сам да създадеш вертикална градина или да разгледаш други по-нестандартни идеи.
За да се развиват добре, растенията имат нужда от достатъчно място.
Саксии с диаметър 15-20см са подходящи за отглеждане на подправки, зелена салата, ягоди, лук, чесън.
Съдове с диаметър 25-30см са удобни за чушки, пипер, фасул, грах, спанак.
В съдове с диаметър 30-40см ще отгледаш домати, краставици, тиквички, патладжан, моркови, репички, цитрусови и плодни дръвчета.

2. Избор на почва

Растенията, отглеждани в саксии, имат ограничена хранителна площ. За доброто си развитие изискват почва, богата на хранителни вещества в лесно усвоима форма. При отглеждането на растения препоръчваме използването на почвени субстрати или био почви вместо градинска почва.

3. Избор на растения

Правилото, което трябва да спазваш при избора на растения, е че колкото повече корени има растението, толкова по-дълбок трябва да бъде съда, в който ще го отглеждаш.
· Листните зеленчуци – салата, спанак, са най-лесни за отглеждане в малки съдове, тъй като имат малки корени.
· За плодните зеленчуци – домати, патладжан, краставици, чушки, избери широка саксия с дълбочина поне 30см. За да се държи изправено растението, сложи колче или решетка.
· Кореноплодните зеленчуци – моркови, репички, ряпа, целина, имат нужда от повече място. За тях избери голям и дълбок съд и остави достатъчно разстояние между растенията.
· Билките – босилек, магданоз, розмарин, мента, мащерка, са компактни и могат много лесно да се отглеждат на малки пространства. Те ще виреят добре и вътре в апартамента, стига да ги поставиш на слънчево място (например на перваза на прозореца) и да ги поливаш често.
· Ягодите също виреят добре на балкона – избери специална саксия със странични отвори, която позволява на повече растения да се развиват добре.
· Плодни дръвчета на балкона? Защо не - има колоновидни сортове, като например ябълка-колона „Росà”, която се развива само с едно стъбло и през есента се отрупва с множество червени ябълки.

4. Грижа за растенията

Поливане

Почвата в балконските съдове изсъхва по-бързо. Възможно е до тях да не достига дъжд, защото обикновено са разположени под покрив. Поливай често, но не и прекалено много, тъй като може да унищожиш растенията. Най-лесният начин да провериш дали растенията се нуждаят от вода е като натиснеш с пръст почвата в дълбочина от 1-2 см - ако пръстта е суха, трябва да полееш.

Наторяване

Когато са насадени в саксии, сандъчета, кошници или други контейнери, хранителните елементи се изчерпват бързо и растенията се нуждаят от подхранване.
Използвай винаги органични торове, на всеки 2 седмици. Тъй като торовете са концентрирани, добре е да ги използваш 3-4 часа след поливането на растенията.

Болести и неприятели

Редовно проверявай растенията за болести и неприятели – това ще им осигури добро развитие. Като се има предвид малкия брой засадени растения, физическото отстраняване на вредителите обикновено е достатъчно. Може да използваш и различни био препарати. За свое удобство, монтирай и лампи против насекоми.
Бери зеленчуците веднага след като са достигнали пълна зрялост – тогава те са най-ароматни.

0