Да изберем подходящата саксия

Пластмасова или керамична саксия?

Изправени пред тази дилема, коя да изберем?

•    Керамичните саксии са порести и позволяват на корените са дишат. Също така, керамичните саксии изсъхват между поливанията. Благодарение на това, можем да дозираме по-добре при поливане. Значи те са за предпочитане. Единственото неудобство за отбелязване е, че, тъй като водата се изпарява през порестите стени, има опасност понякога да трябва да поливаш до два пъти дневно. По-добре избягвай керамичните саксии, когато става дума за орхидеи, които могат да страдат от прекомерна влажност заради саксията.

•    Пластмасовите саксии имат предимството да са по-леки и не толкова скъпи, по-декоративни и по-малко чупливи от керамичните. Използваме ги също за засяване и за разсади, защото по-лесно можем да ги дезинфекцираме с белина в случай на заболявания...

Повърхността на почвата в пластмасовите саксии може да стане суха, докато дъното остава влажно. Преди да полееш, ти предлагаме да прецениш теглото на саксията. Растенията ти ще бъдат винаги в добро здраве, ако използваш саксии с воден резервоар. Все пак внимавай и не пълни резервоара, веднага щом се изпразни. По-добре е да изчакаш между две поливания земята да изсъхне за период от 8 до 15 дни, в зависимост от растението.
В заключение те приканваме да пресаждаш саксийните си растения в керамични саксии и да сменяш почвата, с която сте ги купили.
 

 
0