Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 
regular pyramid built from four equilateral triangles

Градинските ножици

Градинарската ножица е необходим инструмент за всеки уважаващ себе си градинар, независимо от това дали поддържа малък балкон, градина в града или истинско „пристанище на спокойствието“ в провинцията.

При извършване на градински задължения, уверете се, че ножицата се отваря и затваря безпроблемно, както и че механизмът за блокиране на режещите части се задейства безпроблемно. Изберете си градинарска ножица с ергономична нехлъзгаща се дръжка, която гарантира по-голямо удобство за ръката и по-добро стискане. Най-често купуваният вид ръчна градинарска ножица е ножица с разминаване на остриетата. Механизмът е подобен на обикновена ръчна ножица, или, ножицата има само една заточена страна, която се плъзга по дължината на насрещната страна. Рязането с тази ножица е прецизно и лесно, като не предизвиква смачкване на растителните тъкани. Затова тя е подходяща за:

  • Свежа дървесина;
  • Клони за рози;
  • Плодови дръвчета;
  • Храсти и трева;

Видове ножици

Съществуват градинарски ножици с наковалня, при които режещата част е заточена от двете страни и се опира в противоположната повърхност, която е напълно плоска. Не се препоръчва за свежа дървесина, но е напълно подходяща за сухи дръвчета и за клони (сухи).

Избор на градинска ножица

Преди да изберете градинарската си ножица трябва да знаете, че има ръчни ножици за малки, средни и големи ръце, а също така има ножици, предназначени за хора, които си служат повече с дясната или лявата ръка. За да нямате мазоли от дългата работа с градинарската ножица и да имате по-голяма сила при рязането, можете да изберете модел с въртяща се дръжка. Също така има някои модели с променлива ширина на разтвора на дръжката, като по този начин са подходящи за всякаква големина ръка, както и за хора които нямат много сила. Не забравяйте да проверите теглото на градинарската ножица, тъй като то е различно при различните марки. Обърнете внимание на това, тъй като удобството при използването на градинарската ножица е важно. Композитните материали дават възможност дръжките да са здрави като металните и съшо толкова леки колкото алуминиевите.

Една градинарска ножица има принципно една или повече пружини. Едно ново поколение градински ножици със зъбно-гребенна предавка позволява  наистина по-голямо удобство при рязането на по-дебели клони. Като оставим настрана това очевидно предимство, съществува един голям недостатък. Отрязването не става никога от раз, поради което при този тип ножици трябва да повторите отново среза и ако имате много за рязане, това може да се окаже доста тежка задача. Изберете по-скоро професионална ножица в ярък цвят. Не за да бъдете в крак с модните тенденции, а за да откривате лесно инструмента, който сте изгубили в средата на поляната или сред храстите.

За да не пренесете една болест от едно растение на друго, не забравяйте след всяко рязане да дезинфекцирате ножицата с 90º спирт.

Разгледайте обширната колекция от градинарски ножици на Mr. Bricolage и изберете тази, с най-подходяща функция за дейността Ви от ТУК.