Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 153,39 €/ 300 ЛВ.

Какво ни е необходимо за успешното винарство

Всеки винопроизводител използва различни техники, за да направи питието си уникално, но материалът, съзряване и бутилирането винаги ще са от най-голямо значение:

  • Материал - В продължение на много години хората са мачкали гроздето с краката си, но днес можеш да извършваш всичко механично чрез ръчни или електрически преси за мелене на грозде, като го превръщат в т.нар. мъст - Ако ще правиш бяло вино, трябва да прецедиш мъстта, за да отстраниш ципите и семките, а при червеното - ферментацията на мъстта протича заедно с тях, защото придават на напитката характерен вкус, аромат и плътност. За сполучлив процес, захарността трябва да е около 22-24%. Ако е по-малко добави захар, като за всеки процент в по-малко прибави по 1кг обикновена захар за 100л мъст.
  • Съзряване - Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на достъп на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават в бъчви.
  • Бутилиране - За разлика от съзряването, стареенето на виното протича най-добре в херметически затворени съдове. Затова след съзряването му, то се налива в бутилки, резервоари от неръждаема стомана или дъбови бъчви. Металните резервоари обикновено се използват за зреене на бели вина. След стареенето, бутилирайте виното с коркова или винтова капачка, в зависимост от предпочитанията ти.

Какви видове продукти ще видите в сайта

Винопроизводството е процес, който датира от хиляди години. Той е не само изкуство, но и наука, затова в сайта на Mr. Bricolage може да намериш всичко нужно за бране, мелене и пресоване, ферментация, претакане, стареене и бутилиране на вино в домашни условия.

От ножици за отрязване на гроздовете до преси, гроздомелачки, филтри, добавки, бидони, стоманени съдове, захаромери, помпи и бъчви - има ли желание, Бриколаж ще предостави начин и то на майсторски цени!

аксесоари за винопроизводство

Какво препоръчваме от Mr. Bricolage.

Не може само с желание, трябва и хигиена. Контейнерите трябва да бъдат идеално здрави , чисти и сухи. Всички съдове за съхранение, които възнамеряваш да използваш, трябва да се попарят с вряла вода, за да убиеш микробите които са в тях. Не се препоръчва да използваш съдове в които преди си съхранявал мляко, защото дори и задълбоченото почистване не винаги помага. Избата също е от голямо значение. Тя трябва да се поддържа суха, чиста и хладна. Добре е да има възможност да се проветрява, за да се избегне развитието на опасни за здравето плесени. А ако винопроизводството ти се стори сложно, Mr. Bricolage. препоръчва един от нашите казани за варене на ракия!

Често задавани въпроси за Винарство и изба

Какво е винарство и защо е важно в България?

Винарството е процесът на производство на вино, който включва ферментиране на грозде и други плодове. В България то има дълбоки традиции и е важно за културната и икономическата идентичност на страната.

Какви инструменти и оборудване са необходими за домашно винарство?

За домашно винарство ще ви трябват съдове за ферментация, гроздомелачка, преса за плодове, бутилки и коркови тапи. Инвестицията в качествени инструменти гарантира по-добри и стабилни резултати.

Каква е разликата между червено и бяло вино в процеса на производство?

Разликата между червено и бяло вино се крие в използваните сортове грозде и в технологията на производство. Червеното вино ферментира с ципите на гроздето, докато при бялото те се отстраняват преди ферментацията.

Как да съхранявам виното у дома, за да запазя качеството му?

Съхранявайте виното в тъмно и хладно помещение с постоянна температура, около 12-16°C. Избягвайте резки температурни промени и пряка слънчева светлина, за да предотвратите влошаване на качеството.

Защо виното ми е кисело и как да го коригирам?

Киселият вкус може да се дължи на бактериална инфекция или на неправилна ферментация. Можете да опитате да балансирате киселинността с добавяне на малко захар или мед, но е важно да идентифицирате и отстраните източника на проблема.

Какъв е процесът за консервиране на домашно направено вино?

Консервирането на вино включва бутилиране и запечатване с коркови тапи, като бутилките трябва да бъдат съхранявани хоризонтално. Това позволява на корка да остане влажен и предотвратява навлизането на въздух.


Бърза и сигурна доставка до:
Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и други.

0