Количка

Подходящото отопление за Банята

22.04.2016

Ако и тази зима се чудите как да стоплите банята, то следващите редове са точно за вас! Вярно е, че отоплението за баня е едно от най-трудните за избор, тъй като зависи от множество фактори като функционалност, визия, ефективност, цена и др. I все пак, не е мисия невъзможна, а и винаги може да разчитате на компетентните консултант-продавачи в магазините на Mr.Bricolage. В крайна сметка, топлинният комфорт е от ключово значение не само при къпане, но също така и за отстраняването на влагата в банята между всяко използване.


Подходящото отопление за банята започва от степента на безопасност на отоплителния уред. Може би вече сте виждали буквеното означение IP на някои уреди. Това е индексът за защита от проникване на предмети и вода. Индексът IP показва степента на защита на уреда и се състои от 2 цифри: 1-ва цифра – защита от проникване на твърди тела и 2-ра цифра – защита от вода. Съществуват 7 нива на защита от проникване на твърди тела (от 0 – без защита, до 6 – напълно защитен). При защитата от проникване от вода има 9 нива (от 0 – без защита, до 8 – защита от поставяне под вода). Така например означението IP44 означава четвърто ниво на защита от проникване на твърди тела и четвърто ниво на защита от проникване на водни пръски.

Условно банята се разделя на 3 зони:

Зона 0 и 1 – това е обемът на ваната и душа на височина до 2,25м. В тази зона всички електрически уреди са забранени.

Зона 2 – до 60 см разстояние от зона 0 и 1. В тази зона се допуска използването на уреди и контакти от клас II, оборудвани с двойна електрическа изолация, с трансформатор и уреди със степен на защита минимум IPx4

Зона 3 – може да монтирате електрически уреди от клас I, заземени и защитени от вертикални водни пръски – степен на защита IPx1.


За тези, които са на централно отопление, подходящ уред са лирите, които са и сред най-разпространените уреди за отопление за баня. Те могат да се използват и за отопление и за подсушаване (затопляне) на хавлии и кърпи. Изборът на подходящата лира се определя от площта, която трябва да отоплява. Препоръчваме ви да предвидите 100W на м2, като добавите около 30%. Например за баня с площ от 5 м2, изберете лира с мощност 650W.


 

Лира за баня – 450W, 94х45 см, метални тръби, Чехия


Принципът на действие на лирите е на база течен топлоносител (вода, масло или антифриз), който преминава през нагревател, разположен във вътрешността на лирата. Тя акумулира топлината, произведена от нагревателя и я излъчва в помещението и върху дрехите, поставени на нея.

Лирите излъчват постоянна топлина, а лъчистите отоплители позволяват бързо покачване на температурата, още с включването на уреда и не изсушават въздуха. Системата им е проста и функционална и ви позволява да постигнете оптимална температура, без запарване на банята. Сред един от плюсовете е и ниската консумация на енергия. Монтажът им е лесен и бърз.

Лъчист радиатор за баня – електронен термостат, 4 степени, с 2 тръби, 1000 W

Лирите и радиаторите е препоръчително да се монтират възможно най-ниско до пода, защото те отопляват конвенционално, т.е. топлят въздуха, който се издига по височина на банята.

Електрическият сушилник за кърпи и хавлии за вашата баня или друго помещение е голямо удобство – работят с ниска консумация, чиято мощност е достатъчна да изсуши хавлията, обувките, кърпите или пък някоя дреха без да нагряват излишно. Мощността на повечето е в рамките на около 100W, което е пределно достатъчно, за да изсушите нещо, но в същото време не може да осигури отопление на мокрото помещение.

Електрически сушилник – 100W, 75х58см, за монтаж на стена, цвят хром, IP21

Някои отоплителни уреди, като например маслените сушилници, имат функцията Програматор, която ви позволява предварително да настройвате периодите на отопление, което е много важно през зимата или ако имате малко дете в семейството.

Маслен сушилник Linosa – стоманен корпус, брониран иноксов нагревател, прави плоски ребра, с електронен програматор, функция – бързо сушене за 2 часа, възможно програмиране с жичен термостат с 6 команди, клас II, IP 44, мощност 750W, гаранция 5 години на отоплителната част и 2 години на електрическата част

Друг вариант за отопление на банята могат да бъдат електрическите уреди като вентилаторните печки, тези с инфрачервени нагреватели или кварцовите печки. Консултант-продавачите в магазините на Mr.Bricolage ще ви посъветват кой от изброените уреди ще е най-подходящ за вашата баня и каква да е неговата мощност според обема на помещението. Външният им дизайн и ценовият диапазон са различни и гарантират най-добро решение за всеки вкус и бюджет, така че да си осигурите необходимия комфорт в банята на вашия дом.

Вентилаторна печка Diplomat – елегантен дизайн, 2000W, отопляем обем 40 м2, 2 степени, термостат, защита от прегряване, вграден предпазен топлинен бушон, поставка за хавлили, индикаторна лампа, стенен монтаж, IP24

Печките за баня са с вграден топлинен предпазител, имат защита срещу прегряване, а регулируемият термостат и индикаторна лампа се грижат за удобната употреба. Чудесен резултат за кратко време – носител на комфортната топлина в банята.

Вентилаторна печка Diplomat – мощност 2000W, отопляем обем 40 м2, 2 степени, термостат, метална решетка, IP21

Вентилаторна печка – с 2 поставки за хавлии, 1800w, 2 степени, термостат, защита от прегряване, IP24, отопляем обем 36м2

Отоплителните уреди с инфрачервени нагреватели работят в спектъра на дълговълновите инфрачервени лъчи. Те създават усещане за уют и топлина, подобно на слънчевите лъчи. В същото време инфрачервените нагреватели загряват равномерно приоритетно телата, а не околния въздух, което обуславя консумирането на по-малко енергия. Благодарение на неръждаемите нагревателни елементи тези уреди са устойчиви на директен контакт с водни пръски.

Отоплител с инфрачервени нагреватели Eldom – с мощност от 1800W, отопляем обем 36м2, икономично равномерно отопление, безшумна работа, 2 степени, регулиране на наклона, неръждаеми нагревателни елементи, IP24

Изборът на отопление на Банята е във вашите ръце! В „морето“ от разнообразни възможности е важно да съобразите как ги използвате, какви са възможностите за инсталация, визията и цената, за да може да постигнете заветната цел: максимална ефективност, минимални сметки и оптимален комфорт.

Консултант-продавачите на Mr.Bricolage са на ваше разположение в магазините в цялата страна, за да ви съдействат с допълнителна информация и съвет в избора на ценен съюзник в Банята!.

0