Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв.

Количка

Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв.

Колко вида домашно вино има

Стига да имаш подходящото оборудване или инсталация, правенето на вино в домашни условия може да включва всеки един вид. Най-често срещаните видове са:

  • бяло
  • червено
  • розе
  • пелин

Виното може да е от един основен сорт грозде или копаж – два или повече сорта.

Как се прави червено вино. Съвети от Мосю Бриколаж

Кога е най-добре да започнем

В зависимост от региона, брането на грозде започва края на септември или малко по-късно. В по-топлите райони гроздето узрява по-рано, съответно процесът започва на по-ранен етап и обратно – в по-високите планински райони – на по-късен.

Какви съдове ни трябват

За подготовката на материала гроздето се слага в бидони или цистерни, докато ферментира. Когато узрее и джибрите са готови за варене, се местят в казани, направени от алпака (сплав от цинк, мед и никел). Готовият продукт се слага в каци или бурета, за съхранение, където виното най-качествено отлежава.

Ние ли трябва да смелим гроздето, или да го поръчаме смляно

Дали ще поръчаш гроздето смляно или ще го смелиш ти, е въпрос на избор, но добрият винар предпочита сам да свърши тази работа.

Какви добавки се слагат за ферментация

За постигане на добър баланс при ферментация, най-често се използва сериста киселина. Тя ще избистри и стабилизира твоето домашно вино.

Кога идва моментът за тихата ферментация

Три-четири дни след бурната ферментация, отточеното вино се отделя от джибрите и се налива в чисти бъчви. Тогава започва процесът тиха ферментация, който трае две-три седмици.

Каква захарност трябва да получим

Можеш да следваш различни рецепти. Основно, за червено вино, захарността трябва да е между 20 и 23 процента. За вдигане на захарността с 1%, на 100л намачкано грозде се слага 1кг захар.

0