Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Съвети и трикове за работа с бормашина

 
Когато разполагаме с добра бормашина и качествен свредел пробиването на отвори е лесна процедура. Все пак резултатът не винаги е идеален и в някои случаи се изисква прилагането на специална техника. Няколко майсторски съвета и трикове ще улеснят извършването на вашия домашен ремонт и ще ви позволят всеки път да постигате чудесни резултати.

ПОДХОДЯЩ СВРЕДЕЛ

Когато работите с бормашина, трябва преди всичко да изберете свредел съобразно обработвания материал.
• Свредел за дърво - за пробиване на всички видове дърво и неговите производни: фурнир, летви, коркови плоскости и т.н;
• Свредел за метал - за всички видове метални изделия;
• Свредел за стъкло - за пробиване на стъкла;
• Свредел за бетон - за пробиване на бетон, камък, строителни материали и плочки.

ПРОТИВ ПРИПЛЪЗВАНЕ

При някои гладки материали свределът на бормашината се хлъзга и е невъзможно да пробиете отвора прецизно. Когато работите с метал, отбележете оста на отвора с помощта на център и чук. При крехки материали (стъкло, керамика, плочки, стомана, емайлиран чугун и др.) залепете върху мястото на пробиване лента тиксо и като опрете свредела върху отбелязаното място, започнете пробиването на много ниски обороти.

ЗАКРЕПВАНЕ НА СВРЕДЕЛА

За прецизно и ефикасно пробиване е необходимо краят на свредела да бъде добре поставен и вкаран докрай в захвата на патронника. След няколко секунди работа проверете дали свредела е правилно поставен.

При автоматичен патронник, притиснете докрай.

 

 


При патронник, който се затяга с ключ, притегнете последователно на трите посочени места.

 

 


ОБОРОТИ НА РАБОТА

Последните модели бормашини са снабдени с доста съвършена електронна система за регулиране на оборотите, която се отличава с голяма точност. Когато се намалят оборотите на една бормашина, то нейния момент (сила) се увеличава. Основното правило за избор на скорост е просто - колкото по-твърд е материалът и диаметърът на отвора е по-голям, толкова по-ниски трябва да са оборотите на работа. Така за твърди материали (бетон, стомана, дъб) подходящата скорост е около 1000 оборота в минута. Същото се отнася и за пробиване на големи отвори (повече от 10 мм в стомана и повече от 16 мм в дърво). Обратно, по-меки материали или отвори с малък диаметър се пробиват при големи обороти - около 3000 оборота в минута. Когато трябва да пробиете отвор с голям диаметър, в твърд материал като метал, по-лесно е да работите на етапи. Започнете с отвор с малък диаметър (5 мм) и след това разпробийте по-голям (10 мм).

Определете оборотите, като се консултирате с таблицата, приложена върху бормашината или в указанията за използване на уреда.

 

 


СЪВЕТИ ПРИ "ТРУДНИ" МАТЕРИАЛИ

• Емайлиран чугун
За да пробиете емайла, без да се напука, използвайте нов свредел за бетон и започнете да пробивате на много ниски обороти. Когато емайлът е пробит, продължете със свредел за метал със същия диаметър.
• Месинг и цинк - пробивайте на сухо.
• Меки метали с голяма плътност (олово,цинк,алуминий и др.) - изваждайте често върха на свредела, за да почистите стърготините. Не забравяйте да изчистите и тези, които попадат в спиралата на свредела.
• Стъкло - използвайте специален свредел за стъкло. Залепете около мястото на отвора малко маджун и направете лека вдлъбнатина. Сипете в нея малко терпентиново масло. Пробийте много бавно отвора до половината. След това пробийте до края.
• Керамика - използвайте свредел за бетон. Започнете на ниски обороти и след това постепенно ги увеличавайте. Свределът за дърво или свределът за метал трябва винаги да бъдат с отлично качество и в добро състояние.

КОЕ ОПРЕДЕЛЯ КАЧЕСТВОТО НА СВРЕДЕЛА:

• Свределът трябва да е изработен от материал, който е по-твърд от този, който ще бъде пробиван.
• Професионално изработените свредели в по-голямата си част се правят чрез фрезоване и шлифоване, докато обикновените се произвеждат чрез изтегляне и валцуване.
• Добрият свредел има форма, съобразена с функциите му - пробиване и изхвърляне на стърготините.
• Свределът трябва да е идеално наострен с добър ъглошлайф.