Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

 

4 стъпки за у спешна зеленчукова градина

1.       ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНОТО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

НА СЛЪНЦЕ, НО НЕ НА ВЯТЪР

 

 

2.       ПОДГОТВЕТЕ ПОЧВАТА

 

Зеленчуците могат да се отглеждат на почти всяка почва. Идеалната почва е плътна, но водо- и въздухопропусклива, богата на хумус, достатъчно чакълеста за добър дренаж.


Качеството на почвата в градината се определя бързо и лесно със следния тест: навлажнете пръстта и я потъркайте между пръстите си. Ако почвата се разпадне, значи е песъчлива. Ако можете да оформите пръстта като ронлив пластелин, то тогава тя е глинесто-песъчлива. Глинестата почва прилича още повече на пластелин.

Химичният състав на почвата също е важен – някои зеленчуци виреят по-добре на почва с по-висока киселинност, други на варовита почва. Определете с рН тест дали почвата е киселинна или алкална.

 

 

Аерирайте
През ноември, преди първата слана, прекопайте градината. Обработката  ще унищожи плевелите и ларвите.

В началото на пролетта прекопайте почвата на не повече от 10см дълбочина и изкоренете появилите се плевели.

 

 

 

3.  ПОСАДЕТЕ ГРАДИНАТА

 

ПОДРЕДЕТЕ ПРАВИЛНО КУЛТУРИТЕ

Зеленчуковата градина може да се подреди на парцели с формата на квадрати или правоъгълници.  Обработката е по-лесна ако лехите са разположени симетрично.  Разстоянието между тях трябва да бъде достатъчно, за да може да минава един човек с количка. До всяка точка от парцела трябва да можете да стигнете без да тъпчете почвата – достатъчна е дължина от 1,20м, или 2 пъти дължината на човешка ръка. Ако зеленчуковата ви градина е голяма, предвидете водоизточник в средата

СМЯНАТА НА КУЛТУРИТЕ

За да избегнете изтощаването на почвата и развитието на паразити или болести, е желателно всяка година да сменяте мястото на културите. Колкото и да е голяма зеленчуковата градина, едно растение никога не се сади на едно и също място две последователни години.

 

 

4. ЦЯЛОСТНА ГРИЖА

Поливане в точното време


Нуждата от вода зависи от времето, големината на растенията и типа почва. Глинестите почви задържат водата много добре. Песъчливите почви са като сито - водата се оттича през тях без да се задържа. Климатичните фактори като температура, вятър, относителна влажност също оказват влияние върху честотата на поливане.

             През пролетта и есента поливайте сутрин, а през лятото привечер – тогава водата се усвоява най-добре.

             Зеленчуците имат повече нужда от вода през пролетта, а не през лятото, защото растежът им е най-важният стадий.

 

Защитете растенията

Мулчирайте – така ще намалите изпарението на вода и ще предпазите ефикасно от плевели.