Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Пролетна грижа за тревния килим

След дългите зимни месеци, тревният килим има нужда от грижа и възстановяване. Пролетните грижи за моравата ще приведат тревата в идеална форма за месеците, когато ще сме навън и ще й се наслаждаваме. Следвайте стъпките, които ви препоръчваме и ще имате красива и здрава морава.

1.  Аерирайте

Аерирането на моравата прави чудеса за почвата, защото позволява на тревата да диша и да става все по-силна.

Основната полза от аерирането на тревата е, че то подобрява дренажа на почвата, което от своя страна е много полезно за растежа на нова трева.

Аерирането позволява да освободите тревния килим от изсъхнала трева и мъхове. Така ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.

 

 

2. Наторете участъците

Наторете равномерно аерирания терен с комплексен тор СТАРТ при норма 20 г/м2. Наторяването преди засяване (февруари - май или септември - октомври) осигурява необходимите хранителни вещества за добър старт на тревните смески, подобрява кълняемостта, допринася за формирането на здрава коренова система и спомага за образуване на плътен и изравнен тревен килим.

 

3.  Посейте тревните семена

Ако имате дупки в тревния килим, пролетта е времето да ги попълните с регенерираща тревна смеска ЛАКТОФОЛ RESTART – комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. След окосяване и аериране на съществуващата трева, разпръснете тревните семена и ги прилепете към почвата чрез валиране.

 

 

4.  Покрийте терена с почва и валирайте.

Покрийте семената с почва и валирайте добре терена с валяк, за да прилепите семената към почвата. Внимавайте да не натискате прекалено силно, за да не пречупите семената. Можете да заложите няколко хранилки за птици на разстояние от новозасятия терен. Това ще предпази семената от крилатите гости в двора ви.

 

5.  Полейте обилно на лека струя.

Полейте обилно с вода на лека струя, за да не отмиете семената от почвата. Поливайте 1-2 пъти дневно тревния килим докато достигне височина 10см. След второто окосяване се върнете към нормален режим на поливане на тревата.

 

 

 

Борба с мъха

Най-успешният начин за борба с мъха е подобряване на условията за растеж на нова трева.

Два пъти годишно (през пролетта и есента) аерирайте тревата, за да не позволявате на почвата да се сбива.

Поливайте я редовно, но не заблатявайте терена.

За всяко единично косене, косете тревата най-много с 1/3 от размера й. Това не само ще я заздрави, но и ще й помогне да се пребори сама с много от плевелите.

Направете няколко подхранвания с тор с антимъх ефект ЛАКТОФОЛ, който спомага за отстраняването на мъха от тревните площи, подхранва тревния килим и предпазва от образуване на нов мъх.

 

Аериране

Зелените площи, засадени на глинести почви, трябва да бъдат аерирани най-малко два пъти годишно, докато при тези на песъчливи почви е достатъчна една аерация.

1. Преди да аерирате почвата полейте тревата още през нощта - това прави процеса на аериране много по-лесен.

2.Означете важни предмети като разпръсквачите на тревата, така че да не ги повредите по време на аерирането.

3. Проверете дали климатичните условия са подходящи за аериране. Не е препоръчително да аерирате при високи температури.

4. Когато аерирате, обърнете повече внимание на пространствата около пътища и тротоари, където растежът на плевелите е висок и достъпът до вода е нисък.

5.Веднага след аерирането нанесете тор върху почвата - по този начин торът бързо достига до корена на тревата.

6. Последната стъпка в процеса на аериране е да полеете тревата.