Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Отглеждане на лук

Лукът е толкова разпространен зеленчук, че на практика е неизменна част от всяка вкусно ястие!


Отглеждането на лук в домашни условия означава, че винаги ще имате под ръка от тази незаменима съставка в кухнята и в домашната аптечка - целебните му свойства са известни от древни времена.

Въпреки че лукът може да се отгледа и от семена, от арпаджик е много по-лесно и по-бързо.

В света са познати над 1200 вида лук, но най-популярни са кромид лук: червен, жълт или бял, зелен лук (младото растение на кромида), праз и див лук.

Червените сортове са по-водни и перфектно допълват вкуса на всяка салата. Жълтите и бели сортове са по-месести и ароматни и се ползват главно в готвените ястия.

 

Лукът се нуждае от слънчево и защитено от вятър място и добре дренирана и подхранена почва, но издържа и на мраз и слана. Най-добре расте в градински условия, но при по-малко количество глави може да се отглежда в контейнери на балкона или терасата.

Засадете главите през 10 см в периода от средата на м. Март до средата на м. Април. Леко притиснете луковичките в добре разрохкана почва, така че само върхът им да се показва. Внимателно притиснете почвата около тях. Плевете около насажденията редовно!

Поливайте, ако времето е сухо и ги подхранвайте от време на време с универсален течен тор.

 

 

 

Отглеждане на картофи

Изберете слънчево място и засадете клубените след като отминат и последните пролетни слани. Добри съседи на картофите са босилек, невен, грах, тиквичка, фасул, патладжан и кориандър.


За форсиране на ранни сортове (рътене):

Поставете клубените с окото нагоре в добре осветено помещение с температура 16-18° за 1-2 седмици. Това ще им помогне да покълнат предварително, ще скъси вегетационния период с около 10-15 дни и ще увеличи добива с 20-25%. След това засадете клубените през 35-45см при посевна норма около 350-400 растения/100м2.

Ако при покълване все още има вероятност от слана, покрийте кълновете с повече почва.

Когато кълновете достигнат 20см, ги загърлете с почва около корените, като кълнът остане свободен да се развива.

 

Подхранете картофите с листен тор ЛАКТОФОЛ КАЛИЙ-КАЛЦИЙ на 3 етапа:

• По време на вегетация

• По време на цъфтеж

• След цъфтеж