Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 153,39 €/ 300 ЛВ.

Количка

Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 153,39 €/ 300 ЛВ.

Грижи за лозовите насаждения

лозови насаждения

Време за четене: 8 мин.

1. Избор на място за лозето

Първо избери подходящо място за лозето, имайки предвид изискванията на лозата към температура, светлина, влага, почва и др. В по-хладните райони южното и югозападното изложение са предпочитани, тъй като гроздето натрупва повече захари. Северните изложения са подходящи за по-топлите южни райони на страната. Лозето може да се отглежда както на равнинни, така и на хълмисти терени. Лозата е топлолюбиво растение и проявява най-добра активност при температура на въздуха 25-30°C.

1.1 Изискване към светлината

Лозата е светлолюбиво растение. Засенчването влияе неблагоприятно върху развитието й.

1.2 Изискване към водата

Лозите имат най-голяма нужда от вода по време на усиления растеж и след прецъфтяването, когато плодът започне да наедрява.

1.3 Изискване към почвата

Лозите се развиват най-добре на дълбоки, рохкави и бързо затоплящи се почви. Особено подходящи са песъчливите и чакълестите почви.

undefined
undefined

2. Подготовка на мястото за засаждане

Премахни плевелите и подравни площта, за да създадеш благоприятни условия за поливане.

2.1 Засаждане

Засади лозите през есента или рано през пролетта в ямки с дълбочина 35-40см и ширина 25х25см. На дъното на дупката постави рохка почва и 2-4кг угнил оборски тор и по 80-100г добре размесени суперфосфат и калиев сулфат. Подрежи корените на дължина 6-8см, до достигане на жива тъкан. Постави лозата в центъра на дупката така, че корените да се опират върху почвата, а спойката (присадката) да бъде наравно или малко по-високо от повърхността на почвата. Запълни дупката с рохка почва и затъпчи няколко пъти с крак. Ако почвата е суха, полей с 5-10л вода.

2.2 Разстояние на засаждане

Основните фактори, от които зависи разстоянието на засаждане, са климатът, сортът, почвата и формировката на лозите. Съобрази се и с ширината на използваните машини.

  • Ако лозите се отглеждат на приземна формировка и обикновена телена конструкция при ръчна обработка, разстоянието е 1,30-1,50м между редовете и 1,20-1,30м в реда за винените сортове и 1,40-1,50м в реда за десертните сортове.
  • При механизирано отглеждане на лозите и при стъблени формировки, разстоянието между редовете е от 2,00 до 3,00м, а в редовете - 1,20м.
  • При асмовидно отглеждане разстоянието се увеличава от 2,50 до 3,00 м между редовете и от 2,00 до 2,50м в реда, като конструкцията трябва да е висока поне 2,20-2,60м.
undefined
undefined

3. Грижа

3.1 Резитба

  • Зимна резитба: Тя е основната, известна е още като „суха резитба”. Извършва се от есента, след листопада, до началото на напъпването през пролетта.
  • Късна резитба: Нарича се чепова, тъй като пръчките се режат на две пъпки (очи) от основата. Пръчките за плодни звена трябва да са средно дебели и добре узрели. При резитбата на лозата не всички пръчки, които са израснали от лозата, се оставят и се изрязват на посочените плодни звена. Около 80-90% от тях се отстраняват, като се изрязват до основата и само малка част се оставят за плодни звена. Върху едно рамо не се оставят повече от 2-3 чепа.
  • При резитбата през пролетта, отрезите при чепа се извършват наклонено, в противоположна посока на горното око. По този начин капките вода, които изтичат от чепа, не обливат долната пъпка.

3.2 Поливане

Поливай 1-2 пъти от края на юни до средата на август. Последното поливане може да бъде в началото на прошарване на гроздето. По-късните поливки при винените сортове понижават захарното съдържание на гроздето и забавят неговото узряване. Напояването на десертните сортове и белите винени сортове се прекратява най-късно 30 дни преди гроздобера, а за червените винени – около 45 дни преди гроздобера.

3.3 Пръскане

Има сортове, които не се пръскат, но за тези, които имат нужда от пръскане, препоръчваме то да започне още с появата на първите леторасти.

4. Кога да береш гроздето

Когато есента е топла продължително време, можете да забавиш гроздобера, за да увеличиш захарността на гроздето. При дъждовна есен и ако гроздето е нападнато от сивото гниене, е добре да ускориш гроздобера.

А след гроздоберът идва момента за правене на вино.

Може да прочетеш нашите съвети за винарството тук.

0