Създаване и грижи за лозовите насаждения в 4 стъпки

1. Избор на място за лозето

Първо изберете подходящо място за лозето, имайки предвид изискванията на лозата към температура, светлина, влага, почва и др. В по-хладните райони южното и югозападното изложение са предпочитани, тъй като гроздето натрупва повече захари. Северните изложения са подходящи за по-топлите южни райони на страната. Лозето може да се отглежда както на равнинни, така и на хълмисти терени. Лозата е топлолюбиво растение и проявява най-добра активност при температура на въздуха 25-30°C.

Изискване към светлината

Лозата е светлолюбиво растение. Засенчването влияе неблагоприятно върху развитието й.

Изискване към водата

Лозите имат най-голяма нужда от вода по време на усиления растеж и след прецъфтяването, когато плодът започне да наедрява.

Изискване към почвата

Лозите се развиват най-добре на дълбоки, рохкави и бързо затоплящи се почви. Особено подходящи са песъчливите и чакълестите почви.

Създаване и грижи за лозовите насаждения в 4 стъпки

2. Подготовка на мястото за засаждане

Премахнете плевелите и подравнете площта, за да създадете благоприятни условия за поливане.

Засаждане

Засадете лозите през есента или рано през пролетта в ямки с дълбочина 35-40см и ширина 25х25см. На дъното на дупката поставете рохка почва и 2-4кг  угнил оборски тор и по 80-100г добре размесени суперфосфат и калиев сулфат. Подрежете корените на дължина 6-8см, до достигане на жива тъкан. Поставете лозата в центъра на дупката така, че корените да се опират върху почвата, а спойката (присадката) да бъде наравно или малко по-високо от повърхността на почвата. Запълнете дупката с рохка почва и затъпчете няколко пъти с крак. Ако почвата е суха, полейте с 5-10л вода.

Разстояние на засаждане

Основните фактори, от които зависи разстоянието на засаждане, са климатът, сортът, почвата и формировката на лозите. Съобразете се и с ширината на използваните машини.

- Ако лозите се отглеждат на приземна формировка и обикновена телена конструкция при ръчна обработка, разстоянието е 1,30-1,50м между редовете и 1,20-1,30м в реда за винените сортове и 1,40-1,50м  в реда за десертните сортове.

- При механизирано отглеждане на лозите и при стъблени формировки, разстоянието между редовете е от 2,00 до 3,00м, а в редовете -  1,20м.

- При асмовидно отглеждане разстоянието се увеличава от 2,50 до 3,00 м между редовете и от 2,00 до 2,50м в реда, като конструкцията трябва да е висока поне 2,20-2,60м.

3. Грижа

Резитба

Зимна резитба. Тя е основната, известна е още като „суха резитба”.  Извършва се от есента, след листопада,  до началото на напъпването през пролетта.

Късна резитба. Нарича  се чепова, тъй като пръчките се режат на две пъпки (очи)  от основата. Пръчките за плодни звена трябва да са средно дебели и добре узрели. При резитбата на лозата не всички пръчки, които са израснали от лозата, се оставят и се изрязват на посочените плодни звена. Около 80-90% от тях се отстраняват, като се изрязват до основата и само малка част се оставят за плодни звена. Върху едно рамо не се оставят повече от 2-3 чепа.

При резитбата през пролетта, отрезите при чепа се извършват наклонено, в противоположна посока на горното око. По този начин капките вода, които изтичат от чепа, не обливат долната пъпка.

Поливане

Поливайте 1-2 пъти от края на юни до средата на август. Последното поливане може да бъде в началото на прошарване на гроздето. По-късните поливки при винените сортове понижават захарното съдържание на гроздето и забавят неговото узряване. Напояването на десертните сортове и белите винени сортове се прекратява най-късно 30 дни преди гроздобера, а за червените винени – около 45 дни преди гроздобера.

Пръскане

Има сортове, които не се пръскат, но за тези, които имат нужда от пръскане, препоръчваме то да започне още с появата на първите леторасти.

4. Кога да берете гроздето

Когато есента е топла продължително време, можете да забавите гроздобера, за да увеличите захарността на гроздето. При дъждовна есен и ако гроздето е нападнато от сивото гниене, е добре да ускорите гроздобера.

А след гроздоберът идва момента за правене на вино.

Може да прочетете нашите съвети за винарството тук.

0