Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Декоративна градина в 4 стъпки

 

 

1.  Проучване

Преди да започнете с планирането на градината се запознайте с климатичните условия,  характеристиките на почвата, релефа на терена.

Климат

Изборът на растения съобразете с климата във вашия регион. Например, климатичните условия в морските райони са различни от тези във вътрешността на страната. Силата и посоката на преобладаващите в района ветрове могат да ви ограничат в избора на растителност – в този случай защитете растенията чрез жив плет, който ще спира вятъра и любопитните погледи.

Не забравяйте, че всяка част от градината има собствен микроклимат – някои зони ще бъдат винаги в сянка, докато други части ще бъдат изложени целодневно на слънчева топлина.

Почва

Определете типа на почвата -  киселинна или алкална, пясъчна или глинеста. Възможно е да промените нивото на рН като добавите вар, за да се възстанови баланса на киселинната почва, и желязо или алуминиев сулфат, когато почвата е твърде алкална.

2.     План

 

При проектирането на градината е важно да помислите за баланса, за да не се получат прекалено претрупани или празни места. Не забравяйте за пропорциите - добавянето на голямо дърво в малка градина ще погълне пространство, докато по-големите градини се нуждаят от нещо внушително, за да не се изгубят в пейзажа.

Изберете цветова палитра

Цветовете във вашата градина могат да бъдат акцент, да се допълват, да създават настроение.  

3.     Изграждане

Почистете терена от стари дървета, храсти и камъни.  Декоративните растения се засаждат  рано  през пролетта или през есента, но при засаждане на растения, отгледани в контейнери, това може да стане и през лятото.

След като засадите растенията, можете да изградите поливна система. Разпръсквачите се разполагат на нивото на терена  и се съобразяват с растенията, за да се осигури равномерно поливно покритие на тревните площи.

Последният етап при озеленяването на градината е затревяването.  Подходящо време за затревяване е от март до ноември  включително.  През есента поникването на тревата става за по – дълго време, но е по-сигурно.

 

4.     Поддръжка

 

Торене

Най-добре е да торите с богати и разнообразни на хранителни вещества бавно разграждащи се торове, а в края на март и през октомври – ноември и с комплексен тор. През активния период на вегетация подхранете растенията с азотни торове / амониева силитра /. За да стимулирате цъфтежа обогатете с калиеви и богати на микроелементи торове.

Поливане

Най- добрият  начин на поливане е чрез капково напояване нощем.

Резитба

  • Санитарна - спомага за здравословното състояние на дърветата и храстите.
  • Оформяща – добре е да направите поне няколко формиращи резитби за година, за да имате гладки и плътни повърхности. Това е особено важно за живите плетове и  топиарните форми (дървета или храсти, подрязани в определена форма).

Мулчиране

Мулчирането ще осигури на растенията запазване на влагата и потискане на плевелите. Мулчираните градини не се прекопават, а само се плевят.

Зазимяване и подготовка за активния сезон

В края на ноември превържете короните, за да избегнете счупвания на клони и повреди от тежките снегове (туя, кипарис, юка и др.).  Деликатните дървета и храсти (албиция,  магнолия, рододендрони, азалия) завийте, за да не измръзнат.