Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

 

БИО ГРАДИНАРСТВО

  

Създаването и поддържането на органична зеленчукова градина изисква спазването на определени правила, но най-важното е да оставите природата да си свърши работата!

Условия за създаване на био зеленчукова градина:

1.       Изложение на градината - изберете слънчево място, защитено от северната страна.

 

2.       Качество на почвата - изберете неутрална почва, която е по-благоприятна за повечето култури. Нивото на рН трябва да се балансира според естеството на почвата (киселинна или алкална).


3.       Наторяване на почвата - в биологичното земеделие вложенията на торове се осигуряват единствено от органични вещества, основно компост, произвеждан на място. Могат да се добавят и някои естествени минерални торове - скален фосфат, вулканичен скален прах, доломит и др.

4.       Климат - изберете местни сортове, които най-добре отговарят на почвените и климатични условия във вашия регион.

Основни правила за създаване на био зеленчукова градина

1.       Не използвайте синтетични пестициди (фунгициди, хербициди и инсектициди) или други замърсяващи химикали. Доверете се на природата, разчитайте на превенцията и прилагайте обикновени и естествени методи.

 

2.       Съюзете се с естествените хищници – кокошката, таралежът, калинките се хранят с паразитни насекоми и предпазват растенията от тях. Таралежът например ще ви отърве от голям брой охлюви. Поставете къщички за птици, засадете ароматни и цъфтящи растения – те ще привлекат пчелите, които ще осигурят опрашване на засадените култури.

 

3.       Мулчирайте – така ще намалите изпарението на вода, ще предотвратите поникването на плевели и ще предпазите ефикасно почвата от охлаждане през нощта.


 

4.       Направете компост. Добрият компост е обогатен с различни приноси - отпадъци от градината (окосена трева, сухи листа, изсъхнали цветя и т.н.), кухненски отпадъци (развалени плодове и зеленчуци, обелки, животински остатъци, утайка от кафе и др.) и домакински отпадъци (пепел, картонени опаковки, хартиени салфетки). Оставете около 6 месеца, за да получите добре разложен компост.

Организация и естествена защита в органичната зеленчукова градина

1.       Добри комбинации от растения. Някои растения стимулират взаимно растежа си. Други комбинации отблъскват взаимно неприятелите си.  

·         Тагетис – засаден в междуредията на картофите или патладжана, прогонва колорадския бръмбар.

·         Босилек – предпазва краставиците от мана.


·         Чубрица – предпазва фасула от листни въшки.

·         Хрян – предпазва краставиците от неприятели като гъсеници, листни въшки и мишки.

·         Тикви цигулки – прогонват колорадския бръмбар по картофите.

Някои комбинации от зеленчуци са ефикасни против определени болести и неприятели:

·         Целина със зеле – подправката се спасява от ръждата, а зелето не хваща гъсеници на бялата пеперуда.

·         Лук и моркови – взаимно се пазят от морковена  и лукова муха. В комбинация с чесън, лукът предпазва ягодите от голи охлюви, мишки и гъби


·         Зелена салата и репички – зеленият зеленчук ги предпазва от зелева бълха. Салатата спира нападението на земни бълхи над ряпата и зелето.

·         Моркови и праз или лук – комбинацията помага да се пазят взаимно: лукът - от муха и морковите - от молци. 

 

2.       Ежегодна ротация на културите.  Тя позволява редуване на растителни култури с различни хранителни нужди. Редуването на културите намалява разпространението на болести и плевели.

3.       Борба с болести. Използвайте тор от коприва като ефикасна алтернатива на третирането с химични препарати.

 

Торът от коприва има многобройни предимства за растенията и градината:

             Укрепва растенията и стимулира растежа им.

             Богат е на азот и калий.

             Действа ефикасно срещу насекоми и акари.

             Може да се ползва за поливане на корените и за напръскване на листата на растенията.

Приготвянето на тор от коприва става много лесно. Съберете копривата преди цъфтежа ѝ, най-добре през април. За да приготвите тора, ще ви трябват 10л дъждовна вода за всеки килограм коприва. Нарежете копривата наситно и я залейте с дъждовна вода. Използвайте неметален съд, тъй като копривата реагира с метала. Оставете сместа да ферментира на топло място (20-25°) и бъркайте поне веднъж на ден. Торът е готов след 1-2 седмици, когато сместа потъмнее и престане да се пени.

Торът от коприва се използва по три начина:

             Като инсектицид и акарицид за превенция и лечение на болести по растенията – използвайте разреден тор в съотношение 1л екстракт към 10л вода за пръскане на листата.

             Торът от коприва подхранва и укрепва растенията, стимулира растежа им и подсилва тяхната устойчивост на болести. За подхранване на корените на растенията използвайте по-концентриран тор, разреден в съотношение 2 части тор / 10 части дъждовна вода. Поливайте с лейка в основата на растението на всеки 3 седмици. Това третиране е особено подходящо през пролетта, в периода на вегетация на растенията. Така използван, торът от коприва служи и за унищожаване на някои паразити в почвата.

             Като активатор за компост торът от коприва се използва концентриран, като се разпръсква върху компоста. Този метод е особено подходящ, когато нямате вещества, богати на азот (сухи листа и клони).