Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 

Безплатна доставка за всички онлайн поръчки над 300лв в периода от 25.05.2023. до 25.06.2023.

Водата в градината

Водата е особено важна за живота на градината, стига да умеем да я разпределяме правилно. Ако вече си засадил растения, подходящи за климата в твоя регион и за почвата в твоята градина, сега да обърни внимание на поливането. Представяме ти няколко съвсем прости техники.

Икономията на ресурси е част от т.нар. „разумно земеделие“. В този случай събирането на дъждовна вода ни позволява да се присъединим към този подход, който в наше време вече е задължителен. Това ни позволява също да бъдем автономни и да задоволяваме нуждите си. Ако събираш и използваш дъждовната вода, действително само печелиш. Най-добрата вода за поливане е тази, която пада от небето – тя не е третирана, в нея няма хлор и освен това така пестиш водата от подпочвените водни пластове.

Различните начини за събиране на дъждовна вода започват от съдове, поставени под капчуците. Минава се през колектори с обем от 100 до 500 литра, предлагани по магазините. Стига се до цистерни с обем от 1000 до 9000 литра, които се ползват от градинари професионалисти. Лесно е да намалим потреблението на питейна вода, която струва все повече и повече. Разучи потребностите от вода на твоята градина и избери най-доброто решение. Преди всичко, помисли за амортизирането на твоята инсталация.

Събирането на дъждовна вода може да се превърне в оригинален елемент и да придаде характер на твоята градина. Цинкови легени, стара вана от вехтошарски магазин или бъчва, дай шанс за втори живот на тези съдове, стига да задържат вода. За да избегнеш повреждането на цинковите съдове, постави на земята под тях парчета дърво. И най-вече, не забравяй през есента да ги изпразниш и да ги прибереш на завет. От покриви, гаражи, къщи, бараки, всички водосточни тръби позволяват събирането на вода.

Не забравяй да сложиш филтър във вид на малка решетка, за да спира попадането на боклуци, доколкото е възможно, както и капак, за да предотвратиш удавянето на малки животни. Ако видът на бидона за събиране на вода не ти харесва, дървените дъски, рогозка или дори засаждането на вечнозелен храст, са сред най-добрите начини да го замаскираш. Ако имаш кран за водата, предвиди такава височина на инсталацията, че да може да поставиш лейката под този кран.

Освен това, ако мястото, което поливаш е далеч от запасите от вода, предвиди помпа, която да доведе водата. Също така, специално за зеленчуковата градина, предвиди съдове за складиране на водата при температурата на околната среда. През лятото поливането там достига честота от 2-3 пъти седмично. Добре е температурата на водата да е близка до тази на околната среда. Така ще избегнеш ледена или студена вода и плодовете и зеленчуците ти ще растат по-добре.

Важно! За да не се заразиш с комари, които снасят яйцата си във водата, използвай случая и направи разходка с децата си – урок по естествена история. Отиди до някое мочурище или блато и донеси няколко водомерки – те обожават ларвите на комарите.

Кога и как да поливаме?

• Прави го съзнателно. Ако поливаш твърде често едно растение, то става мързеливо и не развива кореновата си система. Тя остава на повърхността.

• При първите горещи дни растението ще страда от засушаване. Поливай обилно един път, вместо повърхностно всеки ден. Растенията ще бъдат принудени да търсят водата в дълбочина, за да задоволят нуждите си. Така ще станат по независими в летните жеги.

• Дърветата и храстите трябва да бъдат поливани редовно през първите две години след засаждането им. Засяването на практика е единствения период, в който поливанията трябва да са много чести.

• От юни до септември, за да избегнеш изпаряването на водата и заболяванията, поливай преди всичко сутрин и никога в средата на деня.

• През зимата обърни наопаки този принцип и поливай само през най-топлия момент от деня.

• Внимателно проверявай влажността на почвата и на твоите растения след необилни дъждове. Често смятаме, че дъждът е полял, но той е повърхностен и недостатъчен.

• Поливай в долната част на растението и направи вдлъбнатина около него, за да задържа по-добре водата.

• В растителните масиви решение е поливна система с капково напояване, която може да се програмира през ваканциите и спестява вода.

• Също така, трябва да се контролират количествата и честотата на поливане, в зависимост от нуждите на сезона и на растенията.

• Проверявай поливната система два-три пъти годишно и след това накисни капкообразувателите в оцет, за да ги отпушиш.

• Проверявай поливната система два-три пъти годишно и след това накисни капкообразувателите в оцет, за да ги отпушиш.

• Повечето дървета и храсти понасят много лошо поливането върху листата, което води до заболявания, като мана, лозова плесен, черни петна, гъбички..

• От водата цветовете се отварят много бързо и се повреждат.