* Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв.

Количка

* Безплатна доставка на всички онлайн поръчки над 300 лв.

Производство на ракия с Mr.Bricolage

Правене на ракия

Ракията е силно алкохолна напитка, получена при ферментация и дестилация на плодове. Тя присъства като традиционно питие на масата на всички балкански народи, под различни наименования и вкусове, а при други националности и географски ширини  в основната рецепта се добавят и анасонови елементи.

Как се прави ракия - основни стъпки

1. Какво се слага в казана при варене на ракия

Всякакъв тип плодове, грозде или джибри водят до един и същ резултат. Препоръчваме ви да избягвате събирането на плодовете поетапно, защото първите започват да ферментират и дори загниват, докато при последните началните етапи на  ферментацията дори не са започнали.

2. Ферментация

Приблизително около 1/3 от обема на  събирателния съд е количеството плод, като остава  да се добави  необходимото количество  вода и захар. Следва буйна ферментация, затова последната 1/3 от съда трябва да е празна. Задължително трябва ежедневно да разбърквате материала, до спадане на нивото му.

3. Кога е готов материалът за варене или печене

Най-важната стъпка при производството на ракия е изваряването. Можете да пристъпите към него, когато материалът е готов. Това можете да разберете, като потопите захаромера в течността – ако показва 0% захарност, значи е готова. След преминаване на алкохолната ферментация, може да започне оцетна ферментация и при нея ракията може да накиселява. В такъв случай използвайте сода или дървесна пепел, които спомагат за неутрализиране на всякакъв тип киселинност.

Варенето на огън е прецизна работа. Рискът от загаряне е голям най- вече при крушовата ракия. Желателно е материалът да не е много гъст, а огънят да е равномерен. Той постепенно се намаля след " тръгването на ракията". Варенето е бавен процес, огънят трябва да е слаб, а съда за охлаждане на дестилата да е винаги зареден със студена вода.

Първакът е първоначалното количество алкохол с метилово съдържание. Отделя се литър на 100кг материал.

Ракията се спира при достигане на 38 градуса. Останалият паток може да съберете и изварите със следваща варка.

4. С какво се оцветява

По желание може да добавите завързани в тензух сушени плодове и дъбов чипс. Количеството и времетраенето на добавките е в зависимост от вашето желание.Традиционната домашна ракия е силна, затова трябва да я разредите с дестилирана вода.

0