Количка

Как сам да свариш бира със системата Brewcrafter 25

При пълно използване на капацитета на системата за домашна бира Brewcrafter 25, ще добиеш около 23 литра готова бирена мъст.
За това ще са ти нужни около 4кг малц, което ще бъде достатъчно за производството на бира с обем от 21 литра  и с екстрат от около 12% с алкохолно съдържание в рамките на 4%
​​​​​​​
Предлагаме ти една лесна рецепта за производството на домашна светла (лагер) бира.
Основни съставки:
• 4кг светъл малц
• Около 24л вода – 10л за основното озахаряване и 14л за промиването
• 40г хмел (Халертау), допълнително още около 10г за ароматизация в края на варката
• 11г дрожди (може да използвате дрожди Diamond, Youngs и много други от лагерен тип)

Основни стъпки за производство на бира със системата Brewcrafter 25

​​​​​​​

​​​​​​​1.Размеси смления малц с приготвената вода при температура 35-40°С и задръж така за 15-20 минути (това е т.нар.фитинова пауза – тя е препоръчителна при производството на светли (лагер) бири).

2. Загрeй до по-висока температура (50-53°С) и задръж 20 минути (това е изключително важна температурна пауза за целия процес).

3. Загрей до 67°С и поддържай тази температура в рамките на 45 минути (това е главното озахаряване). Не трябва да допускаш разлика в температурното ниво над 2°С от предварително зададеното.

4. Следващата и последна температурна пауза е загряване до 72°С. Поддържай това ниво в рамките на 15 минути.

5. Направи задължителна йодна проба – вземи една лъжица от бистрата течност и я сипи внимателно в отделен съд (малка чиния или чаша). Капни няколко капки йодна тинктура и следи за промяна в цвета на йода. Ако цветът не се променя, всичко е наред, но ако добие лилави или черни оттенъци, течността все още не е готова.

6. Загрей отново до 78°С, това температурно ниво трябва да бъде без отклонения. Същевременно затопли водата за промиване – също на 78°С.

7.Премини към следващия етап - промиване. Едно от функционалните предимства на Brewcrafter 25 е, че целият процес на промиването може да бъде извършен в основния съд на системата. Леглото с малцовите трици не бива да бъде оставяно сухо, за което е необходимо да се долива периодично по 1-2л вода с температура 78°С.

8. Завиране и варене на течността – процесът трае общо около 1,30 часа (без използване на защитния капак от системата). В началния етап от варенето потопете основната порция хмел за горчивина (10 минути след завирането на течността). Необходимото количество хмел е около 1-1,5 грама на литър. В края на варенето сложи и допълнителната доза хмел за аромат – количеството е около 1/2 по-малко от дозата за нивото на горчивина.

9. Охлади на водна баня – използвй серпентината от системата, която се свързва към основния  водопровод с помощта на силиконови маркучи и бързи връзки.

10. Прецеди бирената мъст – използвай сух тензух, след което зареди прецедената течност в съдовете за ферментация. По същото време подготви и дрождите – сипи 11г от тях в съд със 100мл вода с температура от 25 до 30°С. Остави дрождите да престоят във водата около 20 минути. Може да направиш бърз стартер в по-голям съд с вместимост 400мл, като добавиш вода, 1 супена лъжица захар и малко количество от заврялата бирена мъст след охлаждането. По този начин ще активираш дрождите и ще се повиши нивото на тяхната активност. Постави дрождите в основния съд за ферментация, като преди това обилно аерираш мъстта чрез силно раздрусване на ферментора.

11. Един от последните етапи на варката е основната ферментация. След около 12 часа започва бурната ферментация, след около едно денонощие процесът по ферментиране е в апогея си, а 48 часа след началото ферментацията преминава в тих режим на действие. Обичайно след 72-я час почти не се наблюдават вторични действия на процеса. Изчакай една седмица от заквасването и започни да разливаш течността в бутилки, като във всяка бутилка добави и по една чаена лъжица захар - 3,5г.

12.Съхранявай бутилките на стайна температура около една седмица за достигане нивото на газировка. За пълния завършек на технологичния процес е необходима още една седмца съхранение в студено помещение... и следва дегустация.

0