Размножете плодните си храсти

Обичаш конфитюр и единствения храст френско грозде, останал от баба ти, няма да ти стигне. А тайно си мечтаеш за алеята от френско грозде на съседа!

През август е най-добрият момент за отвеждане на клони, за размножаване чрез издънки  - прости и евтини техники. И дори и никога да не си го правил, ще ти покажем как става.

Касис, френско грозде, цариградско грозде (наричано още „бодливо грозде“) – всички изпитват еднакви проблеми. Малината се подновява по естествен път. Растенията могат да се размножават без да прибягват до половото размножаване, тоест без да образуват семена. Това се нарича вегетативно размножаване.

Размножаването чрез издънки се състои в това да се отреже парче от стъблото от добре прихванато растение и да го засадиш в съд, в който тази издънка ще развие корени. Това малко парче от растението ще възпроизведе в неговата цялост ново растение, почти идентично с растението – майка.

Още по-лесно е отвеждането на клони. То е наистина подходящо за малките плодни храсти. Ниските клони, които се простират до земята, лесно се вкореняват, ако им помогнем. Ако отрежем парче, след няколко седмици със сигурност ще се появят корени!

Чрез издънки и отвеждане на клони характеристиките на растението – майка се съхраняват напълно, а по този начин и качеството на плодовете. Тъй като размножаването чрез издънки е малко по-рисковано, днес ще разглеждаме отвеждането на клони.

  1.    1. От здрав корен, без следи от болести, избери добре оформено клонче, намиращо се близо до основата на храста. Ако храстът е богат, може да отведеш едновременно няколко клона.
  2.    2. На около 30 см от храста френско грозде разкопай земята в квадратна форма със страни 50 см на 50 см и дълбочина 25 см. Ако почвата е тежка и глинеста, замени половината от пръстта със зърнест пясък.
  3.    3. Извий клончето, за да закопаеш извитата част. Махни всички листа от частта, която ще бъде покрита с пръст.
  4.    4. Постави го в дупката (20 см дълбочина и 20 см дължина) и го закрепи с една или две метални скоби, за да го задължиш на мястото му.
  5.    5. Повдигни върха на клона и го задръж във вертикално положение, като го завържеш за малко колче.
  6.    6. Накрая, покрий с пръст и полей. След няколко седмици корените избиват от закопаната част на клона.
  7.    7. Когато станат достатъчно многобройни, отдели новото растение от растението – майка, като срежеш клона.

  8. Премести и пресади в рохкава почва два или три клона, за да получиш кичест храст за кратко време. За да са добре изправени, предвиди подпора за всеки то тях. Ще са необходими две или три години, за да получиш първите плодове от вашите корени.

Сега в твой ред! Приятно правене на конфитюри!

0