Национален телефон за информация и поръчки: 070088111 
 

Как да засадите различните зеленчуци

Как да прецените по какъв начин да засадите даден зеленчук, ако сте нечинаещ градинар и нямате много опит? Не е трудно. Това се определя в зависимост от няколко основни фактора: вида на културата, начина на поливане, терена на мястото и т.н.

Основни видове:

Равна повърхност


Няма специално оформяне на почвената повърхност. Достатъчно е почвата да се прекопае, а след това да се раздроби и подравни. Този тип отглеждане е най-подходящ за ранните пролетни и късните есенни култури - лук, чесън, бакла, грах, моркови, репички, спанак, салати, марули и други.

Дълги редове

Оформянето на редове е подходящо тогава, когато зеленчуковата култура задължително ще се полива. На дълги бразди се засаждат домати, пипер, грах, фасул, моркови, лук, зеле, карфиол и други.

Повдигнати лехи


Отглеждането на зеленчуци и цветя в повдигнати над повърхността лехи става все по-разпространено заради предимствата, които предлага. Лехите са удобни за обработка – няма нужда да се навеждате. Почвата не се разпилява, поддържа се чиста от плевели и е добре дренирана. Чрез този метод ще можете да засадите по-рано растенията, тъй като почвата в повдигнатите лехи се затопля по-рано през пролетта. Повдигнатите лехи са подходящи за отглеждане на зеле, домати, моркови, подправки и други.

Фитарии


Този начин на оформяне на почвената повърхност е една от най-старите градинарски практики. Фитарията представлява ниска леха с правоъгълна или квадратна форма, която от всички страни е заобиколена от високи 20-30 см тирове. Този метод на отглеждане е особено подходящ за растенията, които обичат висока влажност - както почвена, така и въздушна. Фитариите са особено подходящи за засаждане на воден лук, праз, подправки - чубрица, целина, магданоз и други.

 

 

Планирането на зеленчуковата градина и успешното прибиране на собствената ви реколта е по-лесно, отколкото си мислите. Оформянето на зеленчукова градина може да подпомогне успеха ви, така че е важно да го направите правилно. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да отгледате на собствената си зеленчукова градина.

Градина с размери 10х6м

                                                                                                                                         

Градина с размери 6х6м


За да направите вашата градина красива, добавете цветя

Повечето хора мислят, че зеленчуковите градини са скучно подредени растения в редове. Но това не е така. За да изглежда зеленчуковата градина по-привлекателна, засадете цветя между зеленчуците. Цветята, особено тези в семейството на маргаритките, привличат полезни насекоми. Много от тези насекоми ще ви помогнат в борбата с вредителите – например листни въшки, а други ще опрашват плодните зеленчуци - домати, патладжани, чушки, краставици, тиквички и пъпешите.