adobestock_60502513 (1).jpg

Как да изберем подходящ килим – съвети от Mr. Bricolage?

Има майстори, за които килимът е черешката на тортата при обзавеждането на дома. Mr.Bricolage ти дава идеи какъв килим да избереш според желания ефект.

Цвят

Ако в помещението има много цветове и шарки, по-добре е да заложиш на едноцветен килим в неутрални тонове, който да допълва интериора. Ако предпочиташ многоцветен килим с различни нюанси, по-лесно е първо да избереш него и тогава да добавиш мебелите и аксесоарите. За да постигнеш усещане за простор, избери гладък килим в неутрални тонове. Тъмните цветове и големите шарки визуално смаляват пространството. Светлите килими не са  подходящи за жилище с домашни любимци или детска стая, защото трудно се почистват. Не забравяй, че килимът ще изглежда по-светъл, щом го поставиш в помещението, и с времето ще избледнее, затова избери такъв, който е с нюанс или два по-тъмен от първоначално планирания.

Текстура

Гладките килими обикновено са по-лесни за почистване и поддръжка. Те са подходящи за помещения с интензивно натоварване - детска стая, дневна или коридор. Килимите с дълга нишка са по-меки, създават повече комфорт и уют в помещението. Модерни са релефните килими, поради разчупените нюанси, образуващи се от допира на светлината върху различните по дължина нишки.


Размер

В дневната и трапезарията е добре килимът да съответства на размера на зоната за сядане (която не заема непременно цялата стая) и да заема възможно най-много място в нея. Най-добре е мебелите да са изцяло върху килима, за да могат краката ти да не са на пода, когато седиш на дивана или на фотьойла. Когато зоната за сядане заема цялата стая, помисли и за формата на килима: квадратните стаи изглеждат добре с квадратни или кръгли килими, а правоъгълните стаи - с правоъгълни килими, ориентирани в същата посока. Не забравяй и основния принцип при избор на килим за кухнята - формата трябва да съвпада тази на масата.

Материал 

Естествените влакна, като вълна и памук, изглеждат красиви,  но по-лесно избледняват и задържат петна. Синтетичните материали, например полипропилен, са по-устойчиви на петна и цветовете им се запазват по-дълго време. Те са перфектни за кухнята, защото са подходящи за сухо и мокро почистване. От друга страна, постелката за баня трябва да бъде от материя, устойчива на вода и влага, за да може да издържи по-дълго време.

 

0